Pannbiff med lök (4 points/portion)

(4 portioner)

360 g färs - max 10 % fett
1 tsk salt
1 krm peppar
2 gula lökar
1 msk flytande margarin

Sås:

3 dl vatten
1 buljongtärning
1 1/2 msk maizena såsredning
Soja
Salt
peppar

Gör så här: Blanda färsen med salt och peppar och forma till fyra stora biffar. Hetta upp margarinet i en fettsnål stekpanna och stek biffarna på båda sidor så att de får jämn fin färg. Lägg dem på ett fat. Skala och skiva löken tunt. Låt den steka tills den är mjuk och glansig. Lägg löken ovanpå biffarna. Koka ihop vatten och buljongtärning till såsen. Vispa i redning och låt koka upp. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera gärna med kokt potatis till.
 

Ostfyllda biffar (6,5 p / portion)

(4 portioner)

400 g nötfärs (max 10 %)
4 skivor smakrik ost (max 17%)
2 dl mixad sallad
2 hackad soltorkade tomater –blötlagda
1 liten hackad röd lök
1 msk olivolja
1 msk vatten
1 msk balsamvinäger
5 dl kokt pasta

Salt
peppar

Gör så här: Rör ihop färs, salt och peppar. Forma till 8 platta biffar. Lägg ostskivorna på 4 av biffarna. Lägg resten av biffarna ovanpå. Stek eller grilla. Blanda salladen med soltorkade tomater, lök, olivolja, vatten och vinäger. Tillsätt pastan. Krydda med salt och peppar.
 
 

Köttfärspanna med koriander (3 points/portion)

(4 portioner)

2 tunt skivade gula lökar
2 tsk olja
250 g mager nötfärs
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära
2 medelstora gröna chilifrukter (urkärnade och finhackade)
1 medelstor röd chilifrukt (urkärnad och finhackad)
1 msk medelstark curry
6 lätt krossade kardemummakärnor
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
4 msk ärter
2 msk hackad färsk koriander
Salt
Svartpeppar

 

Gör så här.Fräs löken mjuk i oljan och låt den få fin färg, ca 8 minuter. Lägg i köttfärsen och bryn den under omrörning. Tillsätt övriga ingredienser förutom ärter och färsk koriander. Låt det koka upp och sedan koka på svag värme under lock i 10 minuter. Rör ner ärterna och koka under lock några minuter till. Smaksätt med salt, peppar och blanda ner den färska koriandern.

 

Grekisk pasta (2,5 points/portion, pasta tillkommer)

(4 portioner)
 
2 gula lökar
1/2 gurka
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
1 burk Minifraiche
200 g tärnad Fetaost (10 %)
Salt
Svartpeppar
oregano
 
Gör så här:Skala och hacka löken. Hacka även gurkan och paprikan. Fräs det i en djup stekpanna. Lägg i krossade tomater, Minifraiche och fetaosten. Krydda efter egen smak och låt det puttra en liten stund. Servera med nykokt pasta. (Lägg till 3 points för fullkornspasta eller 4 points för vanlig pasta i valfri mängd).
 

Kycklingsoppa med smak av chili (3 1/2 points/portion)

(4 portioner)

1/2 grillad kyckling
1 purjolök
1 röd paprika
1 liten röd chilifrukt
1 msk sesamolja
2 msk ljus såsredning
1 msk japansk soja
12 dl buljong
3 hönsbuljongtärningar
50 g pasta (gärna mini/soppasta)
1 lime
1 1/2 dl gröna ärter
2-4 msk hackad koriander
Salt
peppar

Gör så här:Bena ut kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Skiva purjolöken, skär paprikan i strimlor och hacka chilifrukten (tag bort kärnorna om du inte vill ha soppan väldigt stark!). Fräs grönsakerna i oljan. Tillsätt såsredning, soja och rör om. Häll över buljong och tillsätt pastan. Låt puttra någon minut eller tills pastan svällt något. Lägg ner kycklingen och låt puttra ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och några droppar lime. Späd ev. med mer buljong om det behövs. Häll i ärterna och låt dem bli varma. Vänd ner koriandern och rör om. Servera med ett gott bröd till.
 

Rosmarinkyckling (3 points/portion)

(1 portion)

1 kycklingfilé (125 g)
1 tsk olja
1 krm salt
1 krm rosmarin
3 dl färdigstrimlade wokgrönsaker
Salt
peppar

Servera till: 1 tsk balsamvinäger och 2 msk mild youghurt smaksatt med lite salt och pressad vitlök

Gör så här:Banka ut kycklingen med handen. Stek den ca 3 minuter på varje sida i olja i en stekpanna. Krydda med salt och rosmarin. Ta upp den och stek grönsakerna under omrörning. Krydda med salt och peppar. Lägg upp grönsakerna. Droppa balsamvinäger över kycklingen. Servera med vitlökssåsen.
 

Fetafylld kyckling (5,5 points/portion)

(1 portion)

20 g mager fetaost (10 %)
1 hackad marinerad soltorkad tomat
1 kycklingfilé
1/2 tsk olja
Salt
Peppar
1 dl kokt couscous
stekta grönsaker

Gör så här:Mosa fetaosten. Blanda ihop med tomaten. Skär sedan ett snitt i kycklingfilén, lägg i fyllningen. Sätt ihop med en tandpetare. Stek den i olja ca 5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Servera med couscousen och de stekta grönsakerna.
 

Mandelkyckling med ris (8 points/portion)

(1 portion)

1/2 dl basmatiris
1 kycklingfilé
1 tsk olja
1 msk skalade mandlar
1 salladslök
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk kycklingfond
1 dl gröna ärter
1 tsk soja
1 tsk spiskummin
salt, svartpeppar
1/2 liten röd paprika
 
Gör så här:Koka riset och rosta mandlarna i ugn eller på låg värme i en panna tills de fått fin färg. Skär kyckling och salladslök i bitar och bryn dem i oljan. Blanda soja, vinäger och fond och häll över kycklingen. Smaka av med kryddor, tillsätt ärterna och paprikan som bara ska bli varma. Servera tillsammans med riset och en grönsallad.
 

Currykyckling med bakad potatis (4 points/portion)

(4 portioner)
 
1 halv grillad kyckling utan skinn
1 tsk curry
1 tsk salt
1 dl matlagningsyoghurt (max 8 %)
4 stycken bakpotatisar

Gör så här:Baka potatisarna 40-45 minuter i 200 grader. Skär kycklingen i små bitar och blanda ihop med curry, salt och matlagningsyoghurt. Gör snitt i den bakade potatisen och fördela fyllningen däri. Servera med en blandad sallad.
 

Vegetariska grillspett med tomatglaze (1 points/portion)

(4 portioner)

1 aubergine (skuren i ca 2 1/2 cm skivor)
1 röd eller gul paprika (skuren i bitar)
2 squash (skurna i tjocka skivor)
4 tsk olivolja
2 tomater (skalade, urkärnade och finhackade)
1 finhackad schalottenlök
4 tsk riven pepparot
Salt
nymald svartpeppar

Gör så här:Skär aubergineskivorna i fjärdedelar. Värm grillen. Varva grönsakerna på 4 grillspett (träspett bör ligga i vatten en stund först). Pensla grönsakerna med olja, salta och peppra. Lägg grillspetten i en långpanna klädd med aluminiumfolie. Grilla 15-20 minuter. Vänd spetten och pensla med olja flera gånger under tiden. Gör under tiden glazen. Blanda tomater, lök, pepparrot och ev. återstående olja. Pensla spetten med såsen de sista 5 minuterna av grilltiden. Pensla strax före serveringen med tomatsåsen. Salta och peppra.
 

Korvspett (1 1/2 points/spett)

(8 spett)

8 magra grillkorvar skurna i bitar (5 %)
2 skivade squash
8 små tomater skurna i halvor
2 äpplen (urskärnade och skurna i klyftor)
4 små gula lökar (skurna i fjärdedelar)

Glaze: 2 msk mangochutney, 2 msk apelsinjuice, 1 msk grovkorning senap, 1/2 tsk mald ingefära

Gör så här:Börja med att göra glazen genom att blanda alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt ett par minuter. Värm ugnsgrillen (eller grillpannan). Varva ingredienserna på 8 spett (träspetten bör ligga i vatten en stund först). Lägg spetten på en långpanna klädd med aluminiumfolie. Grilla 12-15 minuter. Vänd spetten och pensla med glazen några minuter under tiden.
 

Potatis- och fetaostgratäng (4,5 points/portion)

(1 portion)
 
2 potatisar
1 tomat
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1/2 rödlök
5-6 basilikablad
1 tsk olivolja
2 skivor fetaost - max 16 % (30 g)

Gör så här:Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och dela potatisen i klyftor och stek i ugnssäker form i mitten av ugnen ca 15 minuter. Klyfta tomaten och lägg bland potatisen i ugnen och stek ytterligare ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar. Skala och skiva under tiden löken. Strö över löken och basilikabladen. Ringla över olja och smula över osten.
 

Pointsfri Chilisoppa (0 points/portion)

(4 portioner)

1-2 färska urkärnade och finhackade gröna chilifrukter
150 g gröna bönor
150 g broccolibuketter
150 g strimlad savoykål
1 grön paprika
1 medelstor hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
8 dl grönsaksbuljong
Salt
Svartpeppar
gräslök

Gör så här:Koka alla grönsaker i buljongen tills de är mjuka, ca 15 minuter. Finfördela grönsakerna med lite av buljongen i en matberedare. Häll tillbaka i kastrullen med resten av buljongen. Hetta upp soppan och smaksätt med salt och peppar. Garnera gärna med lite gräslök.
 

Pointsfri Thaisoppa (0 points/portion)

(4 portioner)
 

1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 knippa skivad salladslök
1 morot skuren i tunna strimlor
1 tsk blandade Thaikryddor (t.ex thai grön curry)
1 finstrimlad purjolök
1 finstrimlad liten squash
1 liten strimlad röd eller gul paprika
50 g strimlad savoykål eller vitkål
1 krm chiliflingor eller chilipeppar
Salt
nymald svartpeppar
1 msk hackad färsk koriander eller persilja

Gör så här:Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i salladslök och morot och låt koka 5 minuter. Tillsätt Thaikrydda, purjolök, squash, paprika, kål och ev. chili. Låt koka ytterligare på svag värme under lock i 5 minuter. Smaksätt soppan med salt och peppar och garnera med koriander eller persilja.

 

Pajbitar med köttfärs & yoghurt (2 points/bit)

(12 bitar)
 

Pajbotten:

2 dl vetemjöl
2 msk flytande margarin
2 msk naturell yoghurt
ca 1 msk kallt vatten
1 krm örtsalt
 

Fyllning:

270 g nötfärs (max 10 %)
1 msk tomatpuré
1/2 tsk kanel
Peppar
Salt
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk kapris
 
Gör så här:Hacka ihop mjöl, margarin, yoghurt och så mycket vatten att det blir en slät mjuk deg. Krydda lätt med örtsalt. Kavla ut degen till en tunn rund eller fyrkantig kaka. Grädda den i 200 grader i 3-4 minuter. Lägg färs, tomatpuré och kryddor i en fettsnål panna. Bryn och finfördela. Rör sist i yoghurt, blanda väl och låt puttra ihop på svag värme. Bred ut färsen på den halvgräddade pajbotten. Strö över kapris. Grädda ytterligare 5-6 minuter tills pajdegen är genombakt och färsfyllningen fått lite färg. Skär upp i 12 bitar. Servera gärna med små minitomater, feferoni och gurkbitar, gott som plockmat t ex på en buffé.
 

 

 

Het kycklingpaj (8 points/portion)

(6 portioner)
 
Pajdeg:
50 g flytande margarin
2 dl mjöl
1/2 dl grahamsmjöl
125 g lätt kesella 10%
2 msk vatten
1 krm salt
 

Fyllning:

1 grillad kyckling
1 gul paprika
1 röd paprika
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 ägg
1 1/2 dl mango chutney (gärna stark)
2 krm curry
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk sambal oelek
 
Gör så här:Blanda degen och förgrädda pajskalet i 200 grader i cirka 7 minuter. Rensa kycklingen i mindre bitar och skär paprikorna i långa strimlor. Lägg först paprikan och över det kycklingbitarna i pajen. Rör ihop ingredienserna till såsen och häll över. Grädda cirka 25 minuter och låt pajen sedan stå på eftervärme en stund med folie över. Servera med en god grönsallad.

Håll koll på jordgubbarna

Näringsvärdet och kaloriinnehållet i jordgubbsdesserter varierar ganska mycket beroende på vad man väljer att äta till dem.

GI-metoden är ingen kaloriräknande diet, men det kan trots allt vara bra att ha koll på mängden energi man får i sig. Biggest loser-klubben i Sverige har räknat ut olika värden baserade på livsmedelsverkets databas (jag har räknat ut pointsen med jordgubbarna fråndragna eftersom dom är "fria". Jag har utgått från att en points är cirka 55 kcal):

Jordgubbar med tillbehör:

Jordgubbar 2 dl

Jordgubbar, 1 msk socker

Jordgubbar med 1 dl kesella (1%)

Jordgubbar med 1 dl keso (4%)

Jordgubbar med 1 dl turkisk/grekisk yoghurt (10%)

Jordgubbar med 1dl vispad mellangrädde (27%)

Jordgubbar med 1 dl vispad grädde (40%)

Jordgubbspaj med 3 msk vaniljsås

1 bit jordgubbstårta, 110 gram

Kcal (points)

50 (0 p)

107 (ca 1 p)

125 (ca 1 p)

143 (ca 1, 5 p)

170 (ca 2 p)

182 (ca 2,5 p)

237 (ca 3,5 p)

266 (ca 4 p)

270 (ca 4 p)

 


Rabarbermuffins (6 points/portion)

(12 stycken)

Ingredienser:

150 g strösocker

150 g margarin

2 hela ägg, lätt vispade

150 g mjöl

1 tsk vaniljextrakt

0,5 dl lättmjölk

200 g rabarber, tunt skivad

Så här gör du: Förvärm ugnen till 190°C. Fyll en 12-hålad muffinsform med pappersformer. Lägg socker, margarin, ägg, mjöl, vanilj, mjölk och en nypa salt i en stor bakskål. Vispa med elvisp i 1 minut eller tills smeten är tjock och välblandad. Blanda sedan försiktigt i rabarbern i smeten. Ös över smeten i pappersformerna.
Grädda i 25-30 minuter. Låt muffinsen svalna på galler.

Tips: Muffinsen är godast varma men klarar sig i 2-3 dagar i lufttät behållare. De går även att frysa in i upp till 3 månader. De håller sig allra bäst om du virar in dem var för sig innan du lägger dem i frysen.


Fem kvicka marinader

 

Marinader

Grillsäsongen är i full gång och att grilla kan både vara nyttigt och lättlagat. Här får du tips på snabba och goda marinader!

Marinera innan grillning så får du fina smaker. Självklart kan du även marinera grönsaker för extra hetta!


Chili & honung
Mängd: 1 dl
Pointsvärde, 1 msk: 1
Delikat till fläskkött! Blanda 1 färsk, hackad röd chili, 2 msk honung, ¾ dl färskpressad lime och 2 tsk riven, färsk ingefära.



Indisk kryddmix
Mängd: 1 dl
Pointsvärde, 1 msk: 0
Perfekt till lamm, oxkött och kyckling. Blanda 2 tsk mald kummin, 2 tsk mald koriander, 2 tsk mald fänkål, 2 tsk garam masala och 2 tsk mald chili i en lufttät behållare.



Citron & wasabi
Mängd: ¾ dl
Pointsvärde, 1 msk: 0
Prova den här marinaden till räkor, fisk eller kyckling. Blanda 2 msk färskpressad lime, 1 msk wasabi, 1 msk fisksås och 1 tsk sesamolja.



Mintyoghurt
Mängd: 2½ dl
Pointsvärde, 2 msk: 0
Bra till att möra och smaksätta lamm, räkor och kyckling. Blanda 1 pressad vitlöksklyfta, 200 g lättyoghurt och ¾ dl färsk, hackad mynta.



Risvinäger & soja
Mängd: 1 dl
Pointsvärde, 1 msk: 0
Superb att marinera tonfisk med. Blanda 2 msk risvinäger, 2 matskedar soja, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 msk finhackad, färsk bladpersilja och 2 msk klippt, färsk dill.


Alkohol – vad ska man tänka på?

 

 

Alkohol

Sommar är som gjort för läskande drinkar. Vad ska man då tänka på när det gäller alkohol och viktnedgång?

Följ våra tips för att sippa lugnt i sommar.

Den som vill hålla vikten eller gå ned i vikt bör ha koll på intaget av starkdryck av flera anledningar: alkohol innehåller nästan lika många kalorier som fett och när du dricker alkohol minskar fettförbränningen eftersom alkohol är giftigt och levern i första hand måste ta hand om alkoholen. Dessutom blir du ofta sugen på fet mat dagen efter en fest. Efter denna domedagsprofetia så kan det vara bra att titta på bra sätt att dricka alkohol och ändå hålla dig på banan:

  • Se till att vara mätt när du går på afterwork, mingel eller cocktailparty. Alkohol mättar inte och den som är hungrig riskerar att äta en massa onödiga snacks. Ät något innan du går i väg och dricker drinkar. Då mår du bättre och kan du lägga dina Points värde på goda drycker istället för onödigt småätande.
  • Tänk kvalitet framför kvantitet. Satsa på en eller två riktigt goda drinkar eller varför inte ett glas champagne? Denna festliga, bubbliga dryck är liksom torrt vitt vin det ”magraste” man kan välja när det gäller alkohol. Lägg pengar på att dricka något lyxigt och kör mineralvatten resten av kvällen.
  • Välj lätta drycker. Principen när det gäller alkohol och kalorier är att ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier. Varför inte dricka rosévin eller vitt vin – svalkar gott och smakar mums.

Några exempel:

Cosmopolitan: Points värde 4 (1 dl)
Pina Colada: Points värde 10 (2 dl)
Caipirinha: Points värde 7 (2 dl)
Rosé/rött vin: Pointsvärde 5 (2 dl)
Vitt vin torrt: Points värde 5 (2 dl)
Vitt vin sött: Points värde 7 (2 dl)
Champagne: Points värde 3 (1 dl)
  • Blanda vin med mineralvatten. Det svalkar gott en solig sommardag och så räcker drycken längre. Se dock till att inte dricka mer bara för att du blandar.
  • Kör gärna partytrixet varannan vatten. Det minskar ditt intag av kalorier och hjälper dig att hålla koll på alkoholintaget. Som en liten bonus så slipper du risken för huvudvärk på grund av vätskebrist vilket lätt kan hända eftersom alkohol är vätskedrivande.
  • Tänk på drinken som en dessert. Det är ungefär samma Points värde på dessa.
  • Fokusera på att umgås med ditt sällskap snarare än på det du dricker.
  • Välj drinkar med fruktjuice framför läsk.

Partysnacks

 

Snacks

Du behöver inte undvika snacksen, men glöm inte planera in dem i din budget och gör smarta val.

Undvik feta dippsåser och oljiga snacks, så som jordnötter och chips. Välj hellre grönsaker med yoghurtdippa, naturella nötter, pinnar och popcorn. Men tänk på hur mycket du stoppar i dig så att du kan räkna in det i din Pointsbudget!

I samband med fest bjuds det nästan alltid på snacks och som vi alla vet, börjar man äta är det svårt att sluta. En handfull chips blir lätt många fler och till slut har man tappat kontrollen. Förhoppningsvis så finns det bättre alternativ att välja på som t.ex. salta pinnar eller kanske ett grönsaksfat med dippsås. Här kan du se vilken skillnad det kan bli i Pointsvärde bara genom att göra rätt val av snacks. 5 dl chips med 1 dl gräddfil och dipmix blir 15 Points jämfört med 3 Points för grönsaker med matlagningsyoghurt och örtkryddor!

Bättre val

Points värde

Salsa, 1 dl 1
Svarta/gröna oliver i saltlag, 5 st 1
Cashewnötter, naturella, 10 st 2
Dippsås, matyoghurt och örtkryddor, 1 dl 3
Pistaschnötter, 10 st 1
Popcorn, 5 dl 2
20 salta pinnar 3


Se upp!


Points
värde

Chips, 5 dl 9
Jordnötsringar, 5 dl 10
Jordnötter, 1 dl 10
Ostbågar, 5 dl 5
Gräddfil med dipmix, 1 dl 6
Mixade salta nötter (50g) 9


10 tips för när du äter ute

Fastställ en budget.
Bestäm dig för hur mycket du vill äta innan du tittar på menyn. Ge dig själv lite svängrum:
  • Planera in lite träning samma dag eller dagarna runt omkring när du ska äta ute – om du går till gymmet eller på en rask promenad kommer du att tjäna in Aktivitets ProPoints™ värden som balanserar den extra maten.
  • Var inte för stel med din viktminskningsplan. Unna dig själv något gott vid särskilda tillfällen (men låt inte varje dag bli ett särskilt tillfälle!).
Förbered dig mentalt.
Fastställ några riktlinjer innan du går till restaurangen och håll dig till dem! Till exempel:
  • Skippa buffén och välj något à la carte. Det kanske inte är lika ekonomiskt men du äter mindre. Och är det inte värt det om du går ner i vikt?
  • Ta en liten fralla och flytta sedan brödkorgen utom räckhåll eller be personalen ta bort den.
Ha särskilda önskemål. Du betalar surt förvärvade pengar för måltiden så var inte rädd att ha särskilda önskemål. Varför inte säga:
  • ”Kan jag få den där utan smör? Grillad? Med såsen på sidan?”
  • ”Jag skulle vilja ha sallad istället för pommes frites med min hamburgare, tack.”
Utöva portionskontroll.
Vissa restaurangportioner kan vara två, tre, eller t.o.m. fyra gånger en normal storlek – detta gäller särskilt snabbmat med olika plusmenyer. Håll koll på dina portioner genom att:
  • Beställa sallad som förrätt och sedan dela huvudrätten med en vän.
  • Skapa din egen nedskalade måltid av ett par förrätter och/eller tillbehör.
Krossa (språk-)barriärer.
Om du inte vet vad någon tillagningsterm betyder så fråga. I allmänhet kan följande ord översättas till feta rätter:
  • Au gratin, gratinerad, hollandaise.
  • En croute, parmigiana, milanese.
Tänk barnportioner.
Snabbmatsmåltider med plusmenyer kan vara fulla med ProPointsvärden. Gör därför följande:
  • Beställ en måltid för barn.
  • Beställ något litet, t.ex. en enkel hamburgare.
Se upp för extratillbehör.
En genomsnittlig hamburgare med tomatsås, sallad och tomat behöver inte nödvändigtvis ge så många ProPointsvärden. Men det kanske en med extratillbehör gör. Skippa därför:
  • Bacon, ost och majonnäs.
  • Dubbla burgare och extra bröd.
Undvik topptunga rätter.
Salladbufféer och gourmetsallader finns som tur är på menyer över hela landet. Men de med extra sås eller dressing kan sabotera dina till synes hälsosamma val:
  • Var försikt med krutonger, riven ost och bacon.
  • Be om små mängder fettsnål eller fettfri dressing vid sidan om.
Håll den rätta kursen.
Ett glas vin till maten är ingen fara men för många glas kan hota ditt beslut att gå ner i vikt. Behåll kontrollen genom att:
  • Växla mellan alkoholhaltiga drycker och lättdrycker utan några ProPoints värden eller mineralvatten.
  • Inte dricka alkoholhaltiga drycker på fastande mage.
Lämna idén om den renslickade tallriken bakom dig.
Du har betalat för maten, därför måste du också äta upp den? Fel. Tänk bara på den hälso- och känslomässiga kostnaden de där extra kalorierna ger. Skala av genom att:
  • Äta endast hälften av större måltider och dela med dig eller lämna resten. Om det är svårt för dig att lämna maten, be om ytterligare en tallrik och flytta över delar av din stora portion som om du delade den och fokusera sedan på den nedskalade portionen framför dig och njut!
  • Ställa undan tallriken när du är mätt. Och kom ihåg att äta långsamt. Det tar ungefär 20 minuter för din kropp att upptäcka att den är mätt!

Ät lunch på jobbet

 
  • Ta med egen lunchlåda till jobbet. Det är både billigt, enkelt, gott och praktiskt. Du kan ha kontroll på dina Points™ värden och du kan planera precis hur många Points du ska satsa på lunchen respektive hur många du vill spara till senare under dagen eller veckans händelser.
  • Laga extra mat när du ändå lagar middag på kvällen. Då kan du packa nästa dags lunchlåda direkt och ha med dig nästa dag på jobbet.
  • Köp med matvaror till jobbet och ha det i kylskåpet. Handla pasta, pastasåser eller ett paket skinka och grovt bröd, keso och grönsaker att ha på jobbet. Då kan du laga goda lunchtallrikar ett par dagar i rad av det du har i kylen på jobbet.
  • Gör veckoplanering och frys in i lunchportioner. Ägna några timmar på söndagen eller en kväll i veckan och tillred ett tiotal lunchpaket. Lägg alla i frysen så kan du plocka ett paket varje morgon när du ska iväg. Du sparar massor med tid och slipper lägga ner energi på vad du ska ha för lunch på jobbet.
  • Turas om att laga lunch på jobbet – kanske är ni några kollegor som vill turas om att laga eller ta med lunch till varandra. Kom överens om att det ska vara smala luncher och njut av varandras variationer.
 

Ät lunch ute

Under tiden vi håller på att gå ner i vikt och följer en plan kan det kännas lite riskabelt att gå ut och äta. Stora portioner, friterat, såser med mycket fett och en stor brödkorg är några av fallgroparna. Ännu värre kan det bli om vi hamnar på en lunchbuffé, där man kan ta lite av varje - lasagne, pannbiff i gräddsås, kycklinggryta. Det kan vara mycket som lockar och svårt att hålla portionsstorleken.
Men när du går ner i vikt med ViktVäktarna ska du kunna äta allt och kunna njuta av det. Det är inte meningen att du ska avstå från det goda och trevliga bara för att du ska gå ner i vikt. Här får du lunchtipsen:
  • Gör upp en Points värde budget. Bestäm dig hur många Points värden du är beredd att satsa på lunchen innan du tittar på menyn eller buffén.
  • På buffén. Fundera två gånger på vad du verkligen vill välja ut till din tallrik. Du behöver inte ta av allt. Behöver du sås? Ta en liten klick. Kanske kan det bli lika gott med vinäger och kryddor som har Points värde 0.
  • Ha koll på portionsstorleken. Be om en mindre portion och fyll upp med mer sallad på tallriken.
  • ut på tallriken. Be om bakad eller kokt potatis istället för pommes frites. Be att få såsen i en skål sidan om. Ta grönsaker från salladsbordet istället för stekt potatis.
  • Tjäna några extra aktivitets Points värde. Planera in en extra promenad eller ett gympass dagen innan.
  • Var flexibel i ditt viktprojekt. Var inte för strikt i din viktminskningsplan. Även om du har bestämt dig för att hålla dig ”på spåret” kan du göra små utsvävningar ibland. (Men håll dem under Points värde kontroll!)
  • Gå ur ”måste-äta-upp-klubben”. Bara för att du är uppfostrad til att äta upp på tallriken, eller för att du har betalt för maten, så är det inget måste. Fundera vad som är viktigast, din vikt eller att du lämnar en renskrapad tallrik? Ät långsamt, känn efter när du börjar bli mätt och lägg ner besticken när du känner att du är nöjd. Ät och njut av att både äta gott på restaurang och gå ner i vikt!
  • Utnyttja och njut av din lunchtid. Det är en stunds avkoppling från jobbet och en viktig måltid för att du ska må bra resten av dagen. Stäng av mobiltelefonen. Sitt inte kvar framför datorn. Gå ut en liten sväng och få frisk luft och rör på dig. Ät en näringsrik och god lunch och du ska se att oavsett om du har en halvtimme eller en timmes lunch så kommer du att känna dig gladare och orka mer om du tar hand om dig på lunchen.
 

Bra lunchval

Mindre bra lunchval

Olika grönsaker Majonnäs
Soppa (utan grädde) Dressing
Vinäger och kryddor Friterat
Bakad potatis Pommes frites
Grillat kött eller fisk Panerat
Vinäger och kryddor Friterat
Grövre bröd framför vitt Smörstekt
  Rätter som är krämiga i smörsås eller i kokosmjölk
  Pizza
  Gratänger

Välj rätt fika... (pointsguide)

Välj rätt fika till kaffet

 

Points värde

Bagel 7
Croissant 5
Konditorbit (dammsugare, chokladboll m.m.) 6
Semla 16
Fyllt vetebröd, 1 skiva 3
Gräddtårta/bakelse, 1 bit 10
Kanelbulle, stor 9
Kokosboll/Gräddbulle 3
Mandelkubb 3
Maräng, 4 små 1
Mazarin 7
Munk/donut med fyllning 5
Sockerkaka,35 g 4
Muffins, liten 4
Muffins, stor 12
Pepparkaka, 2 st 1
Rulltårta, 1 skiva 2 cm 3
Slät bulle, liten 3
Småkakor 1
Spettekaka, 1 bit 2
Wienerbröd, litet 8

Äppelgott (4 points/portion) Mellanmål

2 skivor knäckebröd

½ dl keso

1 litet rivet äppll

1 msk russin

1 krm kanel + 1 tsk vaniljsocker

Några droppar pressad citron

2 dl äppeljuice

Gör så här: Blanda keso med äpple, russin, kanel, vaniljsocker och ett par droppar citron. Rör om. Fördela kesoröran på bröden. Drick ett glas äppeljuice


Het Smörgås (4 points/portion) Mellanmål

2 skivor vitt bröd

2 tsk dijonsenap

1 liten finhackad röd lök

1 stor skivad tomat

chilipulver

2 skivor strimlad rökt skinka

svartpeppar

1 dl riven ost max 10%

Gör så här: Ugn 225 grader Bred senapen på brödet. Skiva tomaten, hacka löken och lägg på. Krydda varje smörgås med chilipulver och svartpeppar Lägg på den strimlade skinkan och strö till sist över osten Gratinera 7-8 minuter i övre delen av ugnen.


Curry Warp ( 5 points/person) Mellanmål

1 tortillabröd ca 70 g (gärna med tomatsmak)

2-3 skivor rökt skinka ca 25 g

1 litet äpple

1 liten röd lök

½ gul paprika

2 msk matlagningsyoghurt

1 krm curry

½ tsk honung

Gör så här: Börja med att blanda yoghurten med curry och honung. Ställ såsen åt sidan. Täck tortillabrödet med skinkskivorna. Skär paprikan i bitar och löken i tunna skivor. Riv äpplet grovt och lägg överst. Ringla över såsen och såsen och vik ihop din Warp.


5 mellanmål som ger extra energi!

Blåbärskeso med banan (1 port, p)
Blanda 1 dl keso med 1/2 dl blåbär. Toppa med en skivad banan.

Fruktdrink (1 port, p)
Mixa 1 kiwi, 1 banan med 1 dl mineralvatten och 1 tsk honung.

Äpple med vanilj (1 port, p)
Dela 1 äpple i klyftor och värm i mikron. Pudra över 1 krm kanel. Smaksätt 3 msk kesella (lätt) med 1 tsk vaniljsocker, servera till äpplena.

Smoothie med kaffesmak (1 port, p)
Mixa ½ dl kaffe, 1 dl glass (10%), ½ dl lättyoghurt och ½ banan. Häll upp i glas och pudra med 1 tsk kakao.

Fruktsallad med vaniljyoghurt (1 port, p)
Skiva och blanda banan, äpple, kiwi, mango och apelsin. Ringla över ½ dl vaniljyoghurt (0,5%).

Jättegod mellanmålsdrink: noll points!

Skär vattenmelon i bitar och lägg i frysen en stund.
Mixa melonen och späd med sprite light!
Klart!


Bär- & honungsfröyoghurt (3 points/portion) Mellanmål

1 dl turkisk yoghurt 3 %
lite honung
1 msk solrosfrön
lite frusna eller färska bär, t ex blåbär (hallon eller jordgubbar är också gott).






Orientalisk kycklingwok (1 portion/5,5 points)

1 kycklingfilé (125 g)

1 tsk soja

½ dl äggnudlar

2 krm salt

1 krm svartpeppar

1 tsk

Olja

2 dl wokgrönsaker

½ pressad vitlöksklyfta

1 msk sweet chilisauce

½ krm ingefära

Gör så här:
Strimla kycklingfilén. Blanda med soja. Koka nudlar enligt förpackningen. Stek kyckling i olja, salta och peppra.  Tillsätt grönsaker och nudlar.  Stek tills allt är varmt och har fått lite färg. Pressa över vitlök och tillsätt chilisås och ingefära. Blanda allt väl, krydda.


Varma bananer (1 portion/5,5 points)

1 stor banan

1 tsk flytande margarin

½ tsk färskriven ingefära

1 ½ tsk flytande honung

1 dl vaniljglass (max 6 %)

1 msk flagad mandel

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bananen på ett ugnssäkert fat. Skär ett snitt på ovansidan av skalet. Blanda ingefära och margarin och tryck ner i små klickar i skåran. Ringla honungen över. Ugnsbaka i cirka 10 minuter. Bananen ska vara mjuk. Servera den i skalet med en glasskula, rullad i flagad mandel.


Het afropasta (1 portion/7 points)

2 skivor (125 g) finstrimlad lövbiff

½ strimlad gul lök

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk soja

1 tsk het curry

½ tsk ingefära

½ tsk kanel

¾ dl äppeljuice

1 msk mango chutney

Salt

½ strimlad gul paprika

½ strimlad röd paprika

2 tsk vetemjöl

1 msk vatten

1 ½ dl kokt pasta

Gör så här: Blanda kött, lök och kryddor i en skål. Koka upp juice, lägg ner köttet lite i taget så att det kokar hela tiden. Tillsätt chutney, salt och paprika. Låt såsen koka ett par minuter. Blanda mjöl och vatten och rör ner i såsen. Koka upp. Smaka av med kryddor och salt. Servera med den kokta pastan.


Zuppa Italiana (1 portion/5,5 points)

(4 portioner)

250 g nötfärs (max 10 %)

1 tsk olja

4 potatisar i tärningar

2 skalade morötter i tärningar

1 strimlad purjolök

1 liten fänkålstång i bitar

2 skalade tomater i tärningar

12 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

1 msk italiensk salladskrydda

1 msk basilika

2 dl makaroner

Persilja

Gör så här: Frän färs i olja tills den är smulig. Lägg i potatis och grönsaker. Tillsätt vatten, buljongtärningar och kryddor. Koka soppan i cirka 15 minuter. Blanda i makaroner. Koka soppan tills den är lar. Strö över persilja.


Grekiskt tunnbröd (1 portion 6,5 points)

¼ gul lök

½ vitlöksklyfta

½ aubergine

½ squash

1 tsk olja

½ krm paprikapulver

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

1 msk vatten

2 skivor (30 g) fetaost (mx 16 %)

1 soltorkad tomat

1 mjukt tunnbröd (60 g)

½ dl riven ost (max 17 %)

Gör så här:
Skala, finhacka lök och vitlök. Skölj och tärna aubergine och squash. Fräs lök och grönsaker i olja. Tillsätt kryddor och vatten, låt puttra cirka5 minuter. Smula fetaost och skär den soltorkade tomaten fint. Blanda ner i grönsaksröran. Fördela röran på tunnbrödet och rulla ihop. Lägg rullarna i en ugnssäker form och strö över ost. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter.


Yambalaja ( 1 portion/7,5 points)

1 kycklingfilé (125 g)

1 tsk olja

1 msk

Soja

½ röd chilifrukt

½ gul lök

½ gul paprika

½ röd paprika

½ squash

½ dl okokt ris

1 tsk flytande margarin

½ hönsbuljongtärning

2 dl vatten

1 dl brytbönor

1 dl skalade räkor

½ tsk paprikapulver

Salt

Gör så här: Rör ihop olja och soja och lägg i strimlad kyckling. Dela kärna ur och skölj chili och paprika. Hacka fint. Fräs lök, chili, paprika och tärnad squash 5-10 minuter i margarin. Rör i riset så att det blir glansigt. Smula över buljongtärningen och häll på vatten. Koka sakta under lock cirka 20 minuter. Lägg i kyckling och bönor som först får ett hastigt uppkok. Blanda försiktigt och låt grytan stå med lock på svag värme ytterligare cirka 15 minuter. Lägg i räkorna och hetta upp. Smaka av med kryddor.


Spansk chiligryta (1 portion 4 points)

6 msk (90 g) nötfärs (max 10 %)

1 tsk olja

½ hackad vitlöksklyfta

½ strimlad purjolök

½ paprika i bitar

½ squash i bitar

1 dl krossade tomater

1 tsk tomatpuré

½ tärning köttbuljong

1 tsk chilipulver

½ kuvert saffran

Salt

Peppar

Gör så här: Stek färs tillsammans med lök och grönsaker. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning, chilipulver och saffran. Låt sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.


Indisk pasta (1 portioner 6,5 points)

1 ½ dl kokt pasta

1 kycklingfilé (125 g)
½ gul lök

1 vitlöksklyfta

½ röd paprika

1 tsk flytande margarin

1 tomat

1 dl vatten

Salt

½ tsk malen ingefära

½ tsk mald spiskummin

½ tsk chilipulver

½ tsk malen kanel

1 tsk soja

3 msk fraiche (max 8%)

1 tsk vetemjöl

1 ananasring

Gör så här:
Dela kycklingfilén i mindre bitar. Hacka lök, vitlök, tomat och paprika. Fräs lök och vitlök i margarin på svag värme i en vid kastrull. Lägg i kyckling, tomat, kryddor och soja. Koka såsen i 15 minuter. Tillsätt paprika och fraiche blandat med vetemjöl och låt koka ytterligare 5 minuter. Skär ananasen i bitar och servera den och pastan med rivna morötter som tillbehör.


Kina biff med sötsur sås (1 portion 5,5 points)

2 skivor (125 g) trimlad lövbiff

1 tsk olja

I dl Sås ”Sweet & Soursås” på burk

Gör så här: Bryn lövbiff i olja. Låt steka på svag värme ytterligare några minuter. Tillsätt såsen och låt allt bli genomvarmt. Servera med klyftpotatis eller ris (points tillkommer) och sallad.


Gryta à la France (1 portion 4,5 points)

(4 portioner)

6 dl (500 g) grytbitar av nötkött, innanlår eller ytterlår

1 msik flytande margarin

Salt

Peppar

2 köttbuljongtärningar

2 gula lökar

2 hackade vitlöksklyfter

1 tsk timjan

½ dl rödvin/matlagningsvin

6-8 dl vatten

1 liten burk hela champinjoner

1 selleristjälk

125 g färsk pasta

Gör så här: Skär allt kött i mindre bitar. Bryn i margarin i en fettsnål panna. Lägg över i en gryta, gärna av gjutjärn. Smaksätt med salt och peppar och smula i buljongtärningar. Lägg i hackad lök, vitlök, timjan, vin och vatten. Låt småkoka under lock cirka 40 minuter. Häll spadet av champinjonerna, strimla selleristjälken och lägg i grytan. Koka ytterligare 15-20 min. Blanda till sist ner den färska pastan när några minuter återstår.


Medelhavstorsk (1 portion 5 points)

3 kokta, kalla potatisar

1 bit (150 g) torskfilé

1 tomat

¼ citron

Dill

½ tsk torkad dragon

½ krm citronpeppar

1 tsk olivolja

¼ huvud isbergssallad

½ tsk salt

Gör så här: Lägg potatisskivor i en ugnssäker form. Dela torskfilé i mindre bitar. Skölj och skiva tomat. Lägg torsk och tomat ovanpå potatisen. Pressa saften ur citronen. Häll citronsaften över fisken. Strö över dragon, salt, citronpeppar och dill. Droppa slutligen över olivolja. Täck formen och tillaga rätten i 225 grader i 15-20 minuter. Servera med isbergssallad.


Shepard´s Pie (1 portion 5,5 points)

(4 portioner)

10 potatisar

1 msk flytande margarin

2 dl lättmjölk

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

Köttröra:

6 dl (5oo g) små grytbitar av nöt

1 tsk flytande margarin till stekning

2 gula lökar

1 ½ dl buljong av tärning

Salt

Peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen. Pressa den och tillsätt margarin och mjölk. Vispa den mosig och pösig. Fräs lök och grytbitar i matfett under omrörning tills köttet är nästan genomstekt. Häll på buljong och låt sjuda 15 min. Lägg köttröran i botten på en ugnssäker form. Klicka eller spritsa över moset. Gratinera i ugnen i cirka 20 minuter. Servera med en sallad.


Irländsk gryta (1 portion 8,5 points)

(4 portioner)

I tsk rosmarin

1-2 lagerblad

1 bit lammkött (500 g) från rygg eller hals

2 tsk olja

1 flaska/burk lättöl

2 morötter

1 bit kålrot

1 palsternacka

8 potatisar

1 tsk salt

6 svartpepparkorn

Rosmarin

Bladpersilja

Gör så här: Skär köttet i bitar och bryn i olja. Tillsätt öl. Koka ca 20 min. Skala morötter, kålrot, palsternacka och potatis. Skär i bitar. Lägg i grytan. Krydda med rosmarin, salt, svartpepparkorn, lagerblad och fortsätt koka tills rotfrukterna är klara och köttet mört. Servera med bladpersilja.


Kasslerburgare Hawalii (1 port / 7,5 points)

2 kasslerskivor utan fett (ca 90 g)

1 ring ananas

Salladsblad

Gurkskivor

Skivad tomat

1 hamburgerbröd (50 g)

Dressing:

3 msk fraiche (max 8 %)

I tsk fransk senap

1 krm curry
Salt
Peppar

Gör så här:
Värm kassler i mikron. Blanda samman dressingen. Lägg kassler, ananas, salad, gurka och tomat på ena bröddelen. Ringla över dressingen och lägg på andra halvan bröd.


”Samma" mat men olika points per portion – välj rätt!

Bakad potatis – 2 points ELLER Potatisgratäng – 8,5 points

Kokt potatis – 2 points ELLER Pommes frites – 6,5 points

Kycklingfilé – 2 points ELLER Kycklinglår - 4,5 points

6
skivor skinka ELLER 2 skivor ost

Räksmörgår – 5 points ELLER Baugette med räkröra – 25 points

Hemlagad paj – 6,5 points per bit ELLER Färdiglagad liten köpespaj – 18 points


Gå ned i vikt med mindfulness!

Att äta sakta och koncentrera sig på vad man äter och hur man äter, kallas för "Minful Eating" (begreppet kommer från engelskans "Mindfulness, medveten närvaro, vilket i stora drag handlar om att vara och leva i nuet och dra ner på tempot). Mindfulness är en av många metoder som framgångsrikt används mot stress. Ofta när man är stressad så slänger man i sig maten vilket inte är bra, vare sig för vikten eller hälsan.
Om du äter snabbt hinner inte hjärnan registrera att du är mätt. Först efter en stund når signalen om mättnad din hjärna, vilket innebär att man ofta hunnit äta sig alltför mätt. När mättnadssignalen väl kommer är det för sent - du har ätit mycket mer än du tänkt dig och känner dig uppblåst.
Genom att dra ned på takten och lära dig äta "i nuet" hinner din hjärna uppfatta vad du ägnar dig åt. Resultatet blir mindre portioner och viktminskning som följd.

Så äter du medvetet:

  1. Titta inte på TV samtidigt som du äter. Hjärnan är fullt upptagen på TV-programmet och fattar inte att du är inne på din andra portion...
  2. Sitt eller ligg inte i soffan och ät, sitt vid matbordet. Hjärnan förstår då att du ägnar dig åt just ätande.
  3. Ät inte framför datorn - inte ens mellanmål. Gå iväg och ät även om det bara är för en kort stund. Det slinker lätt ner ett par extra mackor framför dataskärmen.
  4. Ät inte i farten när du är på väg någonstans, till exempel i bilen eller på bussen. Kroppen är stressad och producerar stresshormon som effektivt stoppar all förbränning.
  5. Koncentrera dig på maten och hur den smakar. Tugga sakta! Dofta, smaka, titta. Lägg ner besticken mellan varje tugga så kommer du enklare in i din nya vana.

 


Stress vs hälsa och viktnedgång

När du stressar slår kroppens autopilot av förbränningsmotorn och går istället ned i sparläge. Kroppen uppfattar att du är i fara och springer ifrån fienden. När du är i fara "får" inte kroppen göra sig av med nödvändigt överskottsfett, det kan behövas till senare kraftmätningar, resonerar kroppen.

En ny studie visar att kvinnliga chefer stressar mer än manliga. 17 % av de kvinnliga cheferna har så hög stressnivå att det riskerar att drabba deras hälsa. Det är mer än dubbelt så stor andel som bland manliga chefer.

De vanligaste orsakerna till farlig stress på arbetet är för hög arbetsbelastning och låg känsla av kontroll. Stress är en av de vankigaste orsakerna till långtidssjukskrivning, övervikt och hjärt/kärlbesvär.

Ett bra sätt att gå ned i vikt är med andra ord att hitta andningshål i vardagen där du kan koppla av och få ned stressnivåerna. Mindfulness kan vara till stor hjälp.

RSS 2.0