Bli av med extrakilona - prova nya citrondieten!

Tänk på en sur citron och saliven börjar genast rinna till. Enligt en artikel i tidningen ToppHälsa är också detta en av faktorerna som gör att den gula frukten kan hjälpa dig gå ner i vikt.

Tänk på en sur citron och saliven börjar genast rinna till. Enligt en artikel i tidningen ToppHälsa är också detta en av faktorerna som gör att  den gula frukten kan hjälpa dig gå ner i vikt.
De små sura frukterna innehåller nästan 8 procent citronsyra, vilket är den högsta koncentrationen av alla frukter. Och det är just citronsyran som tillsammans med pektinfibrerna i sammma frukt är nyckelfaktorn i viktminskningssammanhang, skriver ToppHälsa.
En trög matsmältning kan göra dig överviktig men samtidigt undernärd, eftersom levern och njurarna inte hinner med att filtrera och rena den mat du äter. Konsekvensen av en ämnesomsättning på lågvarv kan bli långa "köer" av gifter och slaggprodukter med några kilos övervikt som en trist bieffekt, skriver samma källa.
Enligt artikeln, som hämtat fakta från boken The Lemon Juice Diet av Theresa Cheung (Ebury), kan en diet innehållande citron sätta fart på  matsmältningen och samtidigt underlätta för kroppen att bli av med både restprodukter och extrakilon.
Lite pressad citron över maten kan sänka blodsockret med upp till 30 procent, vilket ger en längre mättnadskänsla och minskar risken för onödiga insulinkickar som gör att kroppen lagrar onödigt fett. En kost där du inkluderar citron i åtminstone ett mål om dagen kan göra underverk för såväl midjemått som hälsa, tipsar ToppHälsa.

Kom ihåg att dricka vatten!

Dricka vatten är viktigt för hyn och kroppen i övrigt.

Fler och fler vet numera värdet av att dricka vatten. Den mänskliga kroppen är består av ca 75% vatten och hjärnan ca 85% vatten. Hjärnan är mycket känslig för uttorkning. När kroppen är uttorkad, omfördelar den sin vattenförsörjning och kontrollerar hur mycket vatten ska användas och var den kommer att användas, och då minskar också hjärnans tillgång till vatten. Utan vatten börjar våra celler börjar mjukna och krympa, skrumpna ihop, torka ut och orsaka oss värk, smärta, förstoppning, letargi, trötthet, depression, huvudvärk, sömnlöshet, oro, högt blodtryck med mera.
Man kan hålla vätskebalansen genom att dricka ca 2 liter vatten om dagen, utöver andra drycker. (I vår kurs har vi satt som minimum 1,5 liter vatten per dag)

Man märker också att man druckit för lite om urinen är mörk och luktar mycket. det är ganska lätt att dricka vatten i tillräcklig mängd om man har en flaska klar, som man tömmer under dagen.

Dricksvatten tar vi nästan för givet idag. Vi ska vara tacksamma för vårt gratis skönhetsmedel!

Några klassiska symtom på uttorkning är:
Halsbränna
Smärtor i magen och bröstkorgen
Ryggsmärtor
Ledvärk
Trötthet


Ingefära

Ingefära är en asiatisk krydda eller ört. Den har ett tunt och ljusbrunt skal och insidan, eller köttet har en gulaktig, nästan beige färg. Roten, som även är känd som rhyzome används i matlagning, bakning, te och en massa annat och har under många århundraden använts även i medicinska syften för att lindra många vanliga sjukdomar.

Den färska roten är tillgänglig året runt i de flesta livsmedelsbutiker. Du kan också köpa pulveriserad ingefära som är mer lämpad för bakning, drycker eller matlagning. Men när så är möjligt bör du verkligen försöka välja färsk ingefära eftersom det innehåller mer näringsämnen och antioxidanter och därför kan ge dig fler hälsofördelar. När du köper färsk ingefära bör du leta efter en rot som är fast att ta i och inte har börjat vissna.

Hälsa
Hjärthälsa. Ingefära bidrar till att öka blodflödet i hela kroppen. Det hjälper till att sänka kolesterol och triglyceridnivåer och därmed kan det bidra till att förhindra högt blodtryck, åderförkalkning, hjärtsjukdomar och stroke.

Ingefäran är anti-inflammatorisk och innehåller anti-inflammatoriska ingredienser som kan hjälpa dig att minska inflammation och smärta i samband med inflammatoriska sjukdomar såsom t.ex. artrit.

Studier visar att antioxidanterna som finns i ingefära kan ha en viss effekt för att döda av cancerceller naturligt. Enligt studier kan ingefära även hjälpa till mot äggstocks-, bröst- och hudcancer.

Matsmältningssystemet
Ingefära har under många århundraden använts för att lindra matsmältningsbesvär såsom gas, kramper, halsbränna, illamående och diarré. Detta beror på de gingeroler som bidrar till att producera fler magsafter och att bryta ner maten i tarmkanalen. Den värmande effekten av ingefära kan bidra till att förbättra cirkulationen, vilket också är bra för matsmältningssystemet.

Hjärta och kärl
Ingefära hjälper till att öppna upp blodkärlen genom att minska triglyceridnivåer och kolesterol i blodet. Detta i sin tur hjälper till att hålla venerna mjuka så att du kan undvika åderförkalkning vilket är en stor riskfaktor för stroke.

Cancer

Studier visar att ingefära innehåller anti-cancer ämnen som kan angripa cancerceller och förstöra dem. Enligt dessa studier ingefära kan hjälpa dig att bekämpa bröstcancer, äggstockscancer och hudcancer. Dessutom innehåller ingefära också antioxidanter som hjälper till att hålla kroppen fri från gifter.

En sund själ

Den antioxidanter som finns i ingefära bidrar till att undanröja skadliga avlagringar runt hjärnan som bidrar till Parkinsons och Alzheimers. Doften av ingefära kan i sig själv bidra till att pigga upp ditt sinne och förbättra ditt minne.

Anti-inflammatorisk

Ingefära innehåller anti-inflammatoriska medel som bidrar till att lindra svullnad och smärta på grund av t.ex. artrit. Lägg till ingefära i din diet så kommer det på sikt att bidra till att förhindra återkomsten av smärta och svullnad. För omedelbar lättnad kan du använda riven ingefära lokalt på ett inflammerat område. Gingerolerna kommer omedelbart att värma och lugna inflammerade leder och muskler.

Astma

Ingefära hjälper också till att rensa luftvägarna från all slemuppbyggnad så att du kan andas lättare.

Diabetes

En studie som gjordes på råttor med diabetes visade att ingefära kan hjälpa till att förhindra skador på njurarna.

Immunförsvaret

Ett starkt immunförsvar är avgörande för om du vill undvika sjukdomar. Ingefära bidrar till att stärka ditt immunförsvar genom att ta bort skadliga gifter från din kropp som bryter ner immunförsvaret.

Så här använder man det

Ingefära kan enkelt läggas till din diet på många olika sätt. Du kan strö riven ingefära på toppen av dina kött-och grönsaksrätter eller rakt ner i din salladsdressing.

Ingefära-te
är också ett mycket populärt sätt att njuta av smaken av ingefära. Detta te hjälper till att lindra matsmältningsproblem när det konsumeras efter en måltid.

Ingefära-te recept

·     Koka upp vatten

·     Riv av några några strimlor färsk ingefära (mängd beroende av hur starkt te du vill ha) och tillsätt vattnet

·     Låt vattnet sjuda några minuter

·     Tilsätt eventuellt socker/sötningsmedel för att få lite mer sötma


Linfröolja - Omega3

Något som kan vara bra för matsmältningen är linfröolja som är ett fleromättat fett av den kortkedjiga varianten. Fleromättat fett finns också naturligt i feta fiskar, alger och valnötter. Man brukar också kalla fleromättat fett för omega-3, något som linfröolja består utav.

Varför är linfröolja bra?

För det första så är fetter viktiga för att kroppen ska kunna fungera normalt. Det går att utvinna viktiga fetter ur bland annat kolhydrater och protein, något man får med i det man äter. Det fleromättade fett som finns i linfröolja vid namn omega-3 är dock ett undantag och är något svårt att få i sig naturligt till en tillräcklig mängd.

Livsmedelsverket har på sin hemsida pekat ut flera anledningar varför linfröolja som innehåller väldigt mycket omega-3 är bra för. Nedan kan du läsa om vad det är för olika positiva påverkningar som kallpressad linfröolja har på kroppen.

Linfröolja bra för…

  • Förbättrar immunförsvaret.
  • Njurarna fungerar bättre.
  • Minskar den risk som vi alla mer eller mindre löper för att få en blodpropp.
  • Reglerar blodtrycket till en mycket mer normal och hälsosam nivå.
  • Hjälper hjärnan att utvecklas och fungera bättre.
  • Kroppens funktion att reparera samt skapa nya celler.
  •  

Rekommendationen är att du intar linfröolja i den form som går att köpa kallpressad. Linfrön är nyttiga och effektivaste sättet att inta det är genom att dricka.


Bas-points...

 1 kycklingfilé (125/90 g) – 2 points

I laxkotlett (150 g) – 4 points

Fläskfilé (3-5 skivor - 125/90 g) – 2 points

Nötfärs 10 % (6/4 msk - 90/60 g) – 3 points

Hamburgare (90/75 g) – 4,5 points

Hamburgare (60/50) g – 3,5 points

1 palt – 2,5 points


Hamburgerkött, skinka (2-3 skivor 30 g) – 0,5 points

Ost max 17 % (2 skivor - 20 g) - 1,5 points

Ost max 31 % (2 skivor - 20 g) - 2 points

Fetaost max 16 % (2 skivor - 30 g) - 1,5 points

Fetaost max 25 %  (2 skivor - 30 g) - 2,5 points

Ädelost max 30 % (2 msk - 30 g) - 3 points

1 burk makrill i tomatsås – 3 points


1 ägg – 2 points


Smör 1 tsk - 1 points

Smör 1 msk - 3 points

Olja alla sorter 1 tsk - 1 points

Olja alla sorter 1 msk - 3 points


Lätt Creme Fraiche 17 % fett (1 msk/15 g) – 0,5 points


Korvgryta med potatis (5 points/portion)

(4 portion)

400 g falukorv, 23 %
400-500 g frysta sopp- eller grytgrönsaker
500 g tärnad potatis
2 buljongtärningar
1 l vatten
salt
svartpeppar

Koka vatten och buljongtärningar. Lpt potatisen koka först i 10 minuter. Sätt i grönsakerna och koka i 5 minuter. Tillsätt den hackade korven och koka några minuter till. Servera.

Kyckling med grönsaksröra (4 points/portion)

(1 portion)

1 kycklingfilé á 125 g
1/2 röd lök
2 paprikor, gärna olika färger
5 cm gurka
1/2 aubergine
1 stång broccoli
1 tsk olja
1 krm timjan
1 krm oregano
1 skiva fetaost 15 g (max 16 %)
salt
peppar

Strimla kycklingfilén. Skala och strimla grönsakerna. Hetta upp olja i en wok eller stekpanna. Woka kyckling och grönsaker. Tillsätt kryddorna. Skär osten i kuber att toppa med (Servera gärna med bröd, om du har points kvar)

Kokosgryta (7 points/portion)

(1 portion)

125 g benfritt nötkött
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk olja
1/2 chilifrukt
2 potatisar
1 röd paprika
4 färska champinjoner
1 dl kokosmjölk
1 dl grönsaksbuljong
salt
peppar

Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Skala och hacka löken. Hetta upp olja i en gryta. Bryn köttet. Krydda. Tillsätt lök och stek ytterligare ett par minuter. Dela potatis, paprika och champinjoner i bitar. Strimla chilifrukten. Tillsätt potatisen, grönsakerna, kokosmjölk och buljong till grytan. Låt koka tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Ugnsstekt festkorv (5,5 points/portion)

(4 portioner)

400 g mager falukorv (max 15 %)
1-2 äpplen
1 burk krossade tomater
salt
peppar
1 tsk basilika
1 dl riven ost (max 17 %)

Tag skinnet av korven. Skär några skåror i den. Stick ner en äppelklyfta i varje. Lägg tomat och resten av äpple runtom i en ugnssäker form. Krydda och strö över riven ost. Gratinera i ugn på 225 grader cirka 20 minuter.

Servera med broccoli och pasta eller potatis (points för detta tillkommer)


Varma mackan (5,5 points/portion)

(1 portion)

1/2 burk tonfisk i vatten
1/2 gul lök
3 msk keso, naturell
2 skivor vitt bröd
1 msk riven ost (max 17 %)
färsk basilika efter smak som garnering

Blanda tonfisk, hackad lök och keso. Fördela blandningen på brödskivorna. Strö över osten och gratinera i ugn i 175 grader tills osten smält. Servera med en sallad.

Skinkomelett med grönsaker (5,5 points/portion)

(1 portion)

2 ägg
1 msk lättmjölk
1 tsk olja
2 skivor rökt skinka
1/2 gul lök
1 tomat
färsk bladspenat
paprikaringar
salt
peppar

Strimla skinkan i små bitar. Skala och hacka löken. Fräs i oljan. Lägg i skinkan. Vispa ägg, mjölk och kryddor. Häll det i pannan. Dra med en gaffel i smeten till omeletten är krämig. Skölj och torka spenaten. Riv bladen i mindre bitar och skär bort trådiga stjälkar. Lägg skivad tomat och bladspenat på ena halvan av omeletten. Vik över den andra halvan. Servera med paprikaringarna.

Morotsplättar (4 points/portion)

(4 portioner)

2 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
2 morötter
1 gul lök

1 msk olja till stekning

Vispa ihop äggen med 1 dl mjölk, salt och mjöl till en slät smet och vispa sedan ner resten av mjölken lite i sänder. Riv lök fint, strimla morötter och blanda ner strax före gräddningen. Hetta upp och smörj plättlaggen. Grädda plättar på låg, stark värme. Det går utmärkt att grädda även i en stekpanna.

Spenatrullar (5 points/portion)

(1 portion)

2 lasagneplattor
3 msk keso
1 dl riven ost (max 17 %)
1 1/2 dl spenat (100 g)
vitlök
salt
peppar

Förväll lasagneplattorna i lätt saltat vatten. Blanda samman keso, spenat, kryddor och 1/2 dl av osten. Bred fyllningen på lasagneplattorna. Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper. Strö över resten av osten och gratinera i ugn på 225 grader cirka 10 minuter. Servera med sallad.

En timmes belöning...

...som inte har med mat att göra tyckte jag det var dags för, därför började jag min lediga fredag hos min massör. En timmes helkroppsmassage var mycket behagligt efter sista tidens tränande!

Varför är massage bra och vad händer i kroppen?

Forskare konstaterar världen över att massage påverkar det autonoma (viljemässiga) nervsystemet, att hormoner som ger lugn (oxytocin) frigörs, blodcirkulationen ökar och musklernas spänning minskar.

Massage:

- gör spända muskler mjuka och elastiska
- ökar blodcirkulationen i musklerna
- ökar lymfcirkulationen och ökar utsöndring av slaggprodukter
- stärker immunförsvaret och ökar koncentrationsförmågan
- är avslappnande för kropp och andning
- motverkar ärrbildning efter skador i muskelvävnad
- eliminerar smärta och ger en ökad kroppskännedom
- motverkar stress och ökar välbefinnandet



G:s morgondrink

1 citron skalad, skuren i bitar
1 cm färsk ingefära, skalad o hackad i små bitar
2 tsk kallpressad linfröolja
½ glas vatten

Mixa med stavmixer 1 min.
Drick på morgonen

Drinken är läkande, utrensande, främjar matsmältningen, gasbildande och har sammandragande effekt på magsäcken. Linfröolja - essentiella fettsyror - hjälper till att föra ut skadligt fett från kroppen.

 


Laxfilé med krämig sås (6,5 points/portion)

( 4 portioner)

4 laxfiléer
2 tsk sambal oelek
Citronpeppar
Salt

I liten lätt creme fraiche, naturell
I fiskbuljongtärning


Fisken: Smörj en ugnsform med 1 tsk smör. Lägg ut laxfiléerna. Krydda med salt, citronpeppar och sambal oelek.


Såsen: Värm creme fraichen, smula i fiskbuljongen och rör till en slät, krämig sås.

Serveras med kokt potatis och sallad.

(En "vardagsfavorit" här hemma, för hela familjen)


Kloka ord från Mårten Nylén, personlig tränare:


Träning ute och inne

Helgen har bjudit på både utomhus- och inomhusträning. När solen kommer fram vinner nästan det första eftersom man får så många andra intryck på köpet.
På lördagen körde jag kondition och sedan ben och mage på gymmet.
Idag, söndag, hade vi gårdsstädning med allt vad det innebär. Efter två timmars räfsande utan paus så kändes det nästan som ett gympass för armarna.
Det är härligt att vara ute i solen nu, även om den fortfarande lyser lite blekt. Gymmet får därför ett besök även ikväll och mage och ben ytterligare ett pass.


Rotsaksgratäng och Köttfärsbiff med lök (10 points/portion)

( 4 portioner)

500 gr köttfärs (10 %)
2 ägg
1 1/2-2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar eller kryddpeppar
Olja eller smör till stekning
2 lökar

Blanda ingredienserna, gör åtta biffar och stek i stekpanna (cirka 2 minuter på varje sida). Lägg upp biffarna på ett serveringsfat och håll dem varma. Stek löken i buljong och vatten (bara så det täcker lökringarna). Lägg löken på biffarna och servera. (5 points/portion)

(4 portioner)

1000 gram rotsaksblandning, fryst eller färsk
3 msk vetemjöl
5 dl lättmjölk
i krm peppar
1 1/2 tsk salt
60 gr riven ost, mager

Koka upp 4 dl mjölk, gör en redning med resterande mjölk och mjöl och vispa i den kokande mjölken. Låt koka upp, salta och peppra. Låt det inte bränna fast! Smörj en form som passar så att grönsakerna ligger "tight" och häll såsen över grönsakerna. Strö över den rivna osten och grädda i 200 grader cirka 30 minuter eller till osten fått en fin färg och grönsakerna är genomstekta.  (5 points/portion)

Tips: Använder du färska grönsaker kan du sätta dem i kokade vatten cirka fem minuter innan du sätter dem i ugnen så går det fortare.
Använd olika sorters grönsaker, det blir spännande smaker som man kan variera till olika sorters kött, fisk eller kyckling

Couscous med kräftor (9 points/portion)

(1 portion)

1/2 dl couscous
1 schalottenlök
1 orange paprika
5 körsbärstomater
1 dl gröna ärter
1 dl majs
1 dl kräftstjärtar
3 msk färsk timjan
1 dl lättfraiche
2 skivor (30 g) fetaost (max 16%)

Gör så här: Tillaga couscous enligt ansvisningarna på förpackningen. Hacka lök fint och skär paprikan i strimlor. Blanda samman grönsaker och kräftstjärtar med couscous och rör om. Hacka timjan och strö över den. Smula sönder fetaosten och rör ner i fraichen. Servera såsen till.


Paket med kycklingfilé (6,5 points/portion)

(4 portioner)

4 kycklingfiléer (á 125 g)
4 dl fryst bladspenat
2 dl fraiche (max 8 %)
1 krossad vitlöksklyfta
2 stora tomater
50 g ädelost (max 17 %)
salt
peppar
ugnsfolie

potatis

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingfiléer i tjocka skivor. Tina spenat och krama ur vattnet. Blanda spenat med fraiche och vitlök, krydda med salt och peppar. Skiva tomater. Riv av 4 bitar folie som är 25x25 cm. Fördela spenatröran på foliearken. Lägg på tomatskivor och kycklingbitar. Salta och peppra. Strö på smulad ädelost. Vik ihop folien till täta paket. Baka i ugn 20 minuter. Servera med kokt potatis.


Ljuvlig Potatisgratäng med Rökt Skinka (4,5 Points/portion)

(2 portioner)

4-5 potatisar
1 morot
2 dl mellanmjölk
½ dl grönsaksbuljong
2 krm oregano
salt och peppar
2 msk parmesanost

Servering:
3-4 skivor rökt skinka / portion

Skala och skär potatis och morot i skivor. Koka upp mjölk och grönsaksbuljong i en kastrull. Lägg ner potatis och morot. Krydda och tillsätt parmesanost. Låt puttra ca 5 min. Häll över allt i en smord form. Tillaga i 225 grader ugn ca 30 min.
Servera med rökt skinka eller annat kallt kött och en sallad.

TIPS:
Tillsätt lök eller vitlök i potatisgratängen om du vill ha en starkare smak


Chili con Carne (7 points/portion)

(1 portion)

2 salladslökar
1-2 tomater
8 msk ( 120  g) mager nötfärs
1 tsk olja
1 tsk tomatpure
1 krm torkad timjan
½ köttbuljongtärning
1,5 dl stora kokta vita bönor ( finns att köpa konserverade eller torkade)
½-1 dl
salt & peppar

Blandade grönsaker, tex tomat, gurka, minimajs, grönsallad och skivad röd lök.

Skär löken och tomaterna i bitar. Stek färsen i oljan i en stekpanna. Lägg i löken och låt fräsa med. Blanda i tomater, tomatpure, timjan, smulad buljongtärning och bönor. Häll på vatten och låt allt koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Strö timjan över. Servera med blandad sallad.

TIPS:
Hittar du inte naturella vita bönor - använd bönor i tomatsås. Skölj då bort tomatsåsen i ett durkslag. Använder du torkade - blötlägg och koka enl förp.


5-minutersgryta (8 points/portion)

(1 portion)

1 lövbiff (ca 125 g)
½ lök
2 tsk olja/ margarin
1 tsk vetemjöl
1 dl köttbuljong - gärna mörk oxbuljong
1 burk konserverade morötter
1 tsk tomatpure
0,5 krm malen kryddpeppar
ev lite salt och peppar

2dl kokt ris

Strimla och bryn biff och lök i lite fett. Strö på mjöl, tillsätt buljong, morötter och tomatpure.  Krydda med kryddpeppar. Låt sakta puttra under lock några minuter. Späd med vatten, smaka av med salt och peppar. Servera med snabblagat ris och sallad.

TIPS:
Byt ut lövbiffen mot 4-6 skivor kokt/rökt skinka, rätten ger då 6 Points!


Lätta lådan (6,5 points/portion)

(8 portioner)

1 paket (400 g) bandspagetti
2 dl matlagningsgrädde
2 dl lättmjölk
4 msk chilisås
400 g kassler
1 burk (400 g) champinjoner
2 dl gröna ärter
2 dl riven ost (max 17 %)

Gör så här: Koka pastan och lägg i en ugnssäker form. Vispa samman grädde, mjölk och chilisås. Häll över pastan. Skär kasslern i tärningar och lägg det över tillsammans med svamp och ärter. Strö över ost och gratinera i ugn (225 grader) i 20 minuter. Servera med sallad.


Gryta med kryddig korv & fläskfilé (10 points/portion )

(4 portioner)

500 g fläskfilé
2 kryddstarka korvar à 60 g (max 10 % fett)
2 tsk flytande margarin
1 dl syltlök
1 dl svart oliver (urkärnade)
2 röda paprikor
1 burk minimajs
8-10 färska champinjoner
1/2 dl ättiksgurka
3-4 dl köttbuljong
2 dl matlagningsgrädde (max 7 % fett)
1 msk vetemjöl
1 tsk mejram
salt
peppar

Ris

Gör så här: Skär korv och filé i skivor. Bryn korv i en tjockbottnad gryta. Ta upp korvarna och bryn filén i fettet. Krydda med salt, peppar och mejram. Strö över mjölet. Tillsätt syltlök, delade oliver, hackad gurka och strimlad paprika. Slå på buljong och grädde, koka ca 10 minuter. Skär champinjoner och majs i mindre bitar, blanda ner det och korven och låt allt bli varmt. Servera med ris och sallad.


Lättmjölk tros kunna skydda mot stroke

Lättmjölk och andra mejeriprodukter med låg fetthalt tycks skydda mot stroke. Fetare mejeriprodukter, däremot, ger inget skydd mot sjukdomen.
Forskarna tror att skyddseffekten kommer av att mejeriprodukter med låg fetthalt håller nere blodtrycket.
– Djurförsök visar att vissa proteiner i mjölk har en blodtryckssänkande effekt. Dessutom är magra mejeriprodukter, till skillnad från feta, berikade med vitamin D, som också är kopplat till lägre blodtryck, säger Susanna Larsson, vid enheten för nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till Upsala Nya tidning.

Hon och hennes kollegor
har följt närmare 75 000 kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län som i slutet av 1990-talet besvarade en omfattande hälsoenkät med bland annat frågor om mat- och dryckesvanor. Under de följande tio åren insjuknade drygt 4 000 i någon form av stroke, oftast en hjärninfarkt.
– Ju högre "dos" mejeriprodukter med låg fetthalt, desto lägre verkade risken för stroke vara.
Susanna Larsson beskriver effekten som "måttlig", men ändå betydelsefull.
Sambandet gällde dock enbart produkter med låg fetthalt. Högkonsumenter av vanlig standardmjölk och fetare mejeriprodukter drabbades lika ofta av stroke som lågkonsumenter.

(Källa: TT 2012-05-03)


Har du hamnat på en viktplatå?

Alla som någon gång försökt banta eller gått på nån form av diet, vet vad jag menar med viktplatå. Det kommer att komma och det är normalt. Men eftersom det nästan är så givet att de kommer så kan man ju faktiskt räkna med dem om man planerar en viktnedgång. Fyra veckor ungefär, sen brukar det stanna av… kroppen vänjer sig vid den nya livsstilen.

Så…
om du är en av dem som behöver gå ner lite i vikt och har fastnat, fortsätt då läsa:
Känner du att resultaten inte kommer lika snabbt och inte är lika stora nu som de var i början?
Lugn, det är inte ovanligt att det händer.
Men det behöver inte vara så. Går allt som på räls? Då är det bara att gratulera! Om inte, här är lite tips om varför du har hamnat på en platå.

Att viktminskningen per vecka varierar kan bero på en rad olika faktorer.

- Din kropp kan ha vant sig vid ett lägre kaloriintaget. Antalet motionspass som gav ganska stora resultat i början kan kroppen också hamnat i fas med.

- Du kanske behöver uppgradera ditt motionsprogram?

Det kan du göra på olika sätt:

Ta i mer i de pass du kör i dag.

Lägg in ett extrapass i veckan.

Börja med ett par morgonpromenader.

Byt övningar eller lägg till en övning per muskelgrupp.

Eller prova en ny, mer fysiskt utmanande aktivitet.

Det viktiga är att du återigen utmanar dig själv-
så fort du blir bekväm med motionen betyder det att kroppen vant sig och du måste lägga i en högre växel - om du nu vill ha ytterligare resultat.

Att du inte minskar i vikt kan också bero på att du ökar i muskelvikt samtidigt som du går ner i fettvikt. Det syns inte på vågen men trots det har du ändå kommit i bättre form. Känn efter hur kläderna sitter, där kanske skillnaden märks även om vågen strejkar…

En annan faktor kan vara att du äter samma mat hela tiden. Samma antal points, sammansatta på samma sätt dag ut och dag in  så att kroppen helt enkelt anpassat sig och trivs rätt bra där – ett tag.

Men HÅLL UT, lika säkert som platåerna kommer – lika säkert kommer du att passera dem och ta dig vidare.

Kom igen – du fixar det här!



Är du (också) en känsloätare? Gå ned i vikt med KBT-terapitips!

KBT betyder kognitiv beteendeterapi och är en lösningsinriktad metod. Behandlingen är utbildande där deltagaren får lära sig hur beteenden hänger ihop med tankar och känslor.

"Dra i handbromsen"

– Jag skapade 15-sekundersregeln som jag använder när jag till exempel blir sugen på en chokladkaka. Då drar jag först i handbromsen, ungefär som deltagarna i På spåret. Sen tänker jag: "om 15 sekunder kommer jag att vara stolt över att jag inte köper den där chokladkakan", säger Robine.
Med tiden arbetade hon in ett nytt reaktionsmönster som fick henne att avstå från onyttigheter.
Hon började också i en så kallad viktgrupp, i vårdcentralens regi. Där fick deltagarna prata om sin övervikt och peppa varandra.
– Tack vare mina nyfunna verktyg gav träningen äntligen resultat och vikten gick spikrakt nedåt, säger hon.
I dag tränar hon ungefär fem gånger i veckan.
Robine upplever att det psykologiska stödet från KBT-terapeuten, viktgruppen och sambon har gett henne ork.
Den allra största vinsten, förutom att kunna vara stolt över sin kropp, är att hon numera orkar leka med barnen.

"90 procent äter på känslor"

– Nu är jag en glad och fri mamma, säger hon.
Lisbeth Stahre är socionom, KBT-terapeut och doktorand vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hon har länge jobbat med viktminskning via KBT och ser bara fördelar med metoden.
– I viktminskning genom KBT tittar man på orsaken till ätmönstren. 90 procent av alla överviktiga äter på känslor, alltså de äter när de är ilskna, irriterade, besvikna och ledsna, säger Lisbeth Stahre.
Anledningen att det har gått så bra för Robine Román, tror hon beror på hennes verktyg, till exempel 15 sekundersträningen som innebär att lära sig kontrollera sina impulser.
– Sen är det viktigt med självbildsträningen, alltså upplevelsen av att kunna göra egna bra val. Och deltagandet i viktgrupp är också bra eftersom deltagande i grupp i allmänhet ger bättre resultat.

15-sekundersregeln som stoppar suget

• Dra i handbromsen,
ungefär som deltagarna i "På spåret".
• Vänta i 15 sekunder och tänk efter – behöver du verkligen den där chokladkakan eller hamburgaren?
Om inte – gå därifrån.
• Klappa dig själv på ryggen och säg till dig själv att du är stark som klarade av att inte köpa det där onyttiga.
• Ju fler gånger du berömmer dig själv, desto bättre mår du.
• Med tiden har du skapat ett överjag som är starkare än "matmonstret" i dig.

4 tips till dig som vill gå ner i vikt:

ÖVERVINN IMPULSERNA
Jobba fram ett överjag som står över alla matimpulser, till exempel då du vill köpa en chokladkaka (se 15-sekundersregeln).
TÄNK PÅ FRAMTIDEN Tänk på ditt framtida jag. Tänk så här: "Jag just nu vill ha en chokladkaka men mitt framtida jag vill inte att jag äter en chokladkaka!".
TA HJÄLP AV VÄNNER Försök få stöd av omgivningen i din viktminskning. Om du inte kan få stöd från omgivningen, håll viktminskningen för dig själv för att undvika negativt inflytande.
ORKA STÅ EMOT Våga gå emot din bekvämlighet. Då kan du sedan berömma dig för att du vågade och orkade – och bli ännu mer stärkt.


Klä dig smalare!

Aftonbladets stylist Ehva Löpp visar hur du undviker fällorna och med enkla knep faktiskt kan trolla bort flera kilon.
Ehvas elva bästa tips:

Framhäv det bästa med din kropp.

Är du äppelformad visar du snygga ben och urringning.

Är du päronformad väljer du att markera midjan.

Dölj en stor mage med omlottröja med extra drapering.

V-ringat förlänger en kort hals.

Utsvängda byxor trollar bort breda höfter.

Stretchjeans fungerar som en korsett och håller in mage och rumpa.

Långa, smala smycken förlänger halsen, som ser kraftigare ut om du väljer korta och breda.

Kraftiga överarmar trollas bort med kort- eller trekvartsärm.

Figursytt framhäver kurvorna på rätt sätt.

Välj rätt underkläder. Vadderad behå med bygel och trosor med gördeleffekt.

Undvik mjukisunderkläder.




Hur många tappade kilo motsvarar en storlek i kläder?


På Viktväktarna säger man -5 kg= en storlek mindre. Det beror dock på hur stor en person är från början, om det är en stor övervikt stämmer det inte utan då ligger 7-8 kg/storlek närmare sanningen.


RSS 2.0