Lättmjölk tros kunna skydda mot stroke
Lättmjölk och andra mejeriprodukter med låg fetthalt tycks skydda mot stroke. Fetare mejeriprodukter, däremot, ger inget skydd mot sjukdomen.
Forskarna tror att skyddseffekten kommer av att mejeriprodukter med låg fetthalt håller nere blodtrycket.
– Djurförsök visar att vissa proteiner i mjölk har en blodtryckssänkande effekt. Dessutom är magra mejeriprodukter, till skillnad från feta, berikade med vitamin D, som också är kopplat till lägre blodtryck, säger Susanna Larsson, vid enheten för nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till Upsala Nya tidning.
Hon och hennes kollegor har följt närmare 75 000 kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län som i slutet av 1990-talet besvarade en omfattande hälsoenkät med bland annat frågor om mat- och dryckesvanor. Under de följande tio åren insjuknade drygt 4 000 i någon form av stroke, oftast en hjärninfarkt.
– Ju högre "dos" mejeriprodukter med låg fetthalt, desto lägre verkade risken för stroke vara.
Susanna Larsson beskriver effekten som "måttlig", men ändå betydelsefull.
Sambandet gällde dock enbart produkter med låg fetthalt. Högkonsumenter av vanlig standardmjölk och fetare mejeriprodukter drabbades lika ofta av stroke som lågkonsumenter.
(Källa: TT 2012-05-03)