Ämne i kanel kan ge leverskador – vid intag av stora mängder

Kanel kan innehålla det giftiga ämnet kumarin som orsakar leverskador. Livsmedelsverket avråder nu från populära hälsokostpreparat med mycket kanel. EU har tidigare förbjudit kumarin som tillsats i mat.

Kanel har de senaste åren fått rykte som trendig hälsokrydda sedan studier visat att en halv tesked om dagen sänker blodsockret hos personer som lider av typ 2-diabetes.
På svenska internetsajter och i hälsokostbutiker säljs nu kanelkapslarna fritt. Enda
begränsningen är att de inte får marknadsföras med hjälp av medicinska hälsopåståenden.
I bland annat kroppsbyggarkretsar används dessutom stora dagliga intag av kanel som ett slags extrem GI-variant för att ”bränna fett” genom att motverka fettinlagringen.

Myndigheter i landet Tyskland säger att kanel kan vara farligt. Men vi behöver inte vara oroliga för att äta kanel, säger myndigheten Livsmedelsverket i Sverige. I kanel kan det finnas ett särskilt ämne som heter kumarin. Kumarin kan vara farligt  för levern i kroppen. Därför kan kanel vara farligt, säger de tyska myndigheterna. Här i Sverige finns myndigheten  Livsmedelsverket som undersöker om maten är bra eller dålig. Livsmedelsverket säger att vi inte behöver vara oroliga för att äta kanel.

- Det är bara om man äter väldigt mycket kanel, flera matskedar om dagen, som man kan bli sjuk. Det säger Ulla Bäckman Sundh som är giftexpert på Livsmedelsverket.
- Det är inte farligt att till exempel äta kanel på gröten, eller att äta kanelbullar, säger Ulla Bäckman Sundh

Till oss i gruppen vill jag uppmana om att vi nöjer oss med max en tesked om dagen - effekten kommer redan där, allt därutöver är bara onödigt och kan i värsta fall skada hälsan (om det blir för stora mängder).

Tänk att lagom alltid visar sig vara bäst!


En tsk kanel om dagen räcker!

En av kanelens viktigaste egenskaper är att den håller nere blodsockret. Forskning har visat att kanel innehåller polyfenoler som, när de når ut i blodbanan, förmår musklerna att ta upp glukos. Förutom att verka som antioxidanter hjälper de då alltså även din kropp att lättare hålla blodsockerbalansen. Det mesta tyder på att kanel ger en bättre insulinkänslighet i kombination med en direktinsulinliknande effekt. Kanel kan således hjälpa till att låsa upp cellerna för glukosen utan att kroppen behöver utsöndra insulin. Även magsäckstömningen påverkas av kanel. Det går helt enkelt långsammare när kanel ingår i den mat du äter.
En måltid som innehåller kanel ger av ovannämnda anledningar inte lika stor blodsockerhöjning som en utan kanel, och en flackare blodsockerkurva ger lägre insulinnivåer. Det här är mycket intressant eftersom mindre insulin ger mindre fettlagring. Det är i praktiken omöjligt att bli fet utan insulin, och ju lägre nivåer du har desto bättre fettförbränning får du.

Det finns en hel del forskningsresultat kring kanelens effekter på blodsockerbalansen och fettförbränningen, jag har läst ett axplock av dem och du finner dem i boken "50 genvägar till fettförbränning" om du är intresserad av dessa.

Hur ska du konsumera kanel?
Ta tre gram kanel (ungefär en tesked) dagligen i någon form. Det kan vara direkt på din frukost eller i ditt te/kaffe. Att värma ett skalat äpple i ugnen, eller mikron, med en sked keso och kanel till när du serverar är ett gott mellanmål - så även en smothie på lättmjölk, banan och kanel (hårdvispat med elvisp).
Kanelen bör vara mald eftersom det är svårt att utvinna polyfenolerna ur hel kanelstång.


Recept till Italiensk festmeny 13 pp!

4 portioner

Förrätt: Caprese tomat & mozzarella 4 points/portion

4 tomater
180 g mozarella, max 10%
1 dl basilika, strimlad
3 tsk olivolja, mild
2 tsk balsamicovinäger
Krispig sallad

Skiva tomater och ost i tunna skivor. Varva dem och basilika på tallrikar. Smaksätt med salt, peppar, olja och vinäger. Servera tillsammans med sallad.

Varmrätt: Grillad kyckling med ugnsbakad aubergine 6 points/portion

700 g kycklingfilé
3 små auberginer
2 tsk olivolja
1 gul lök
2 msk hackad vitlök
I msk hackad oregano
600 g krossade tomater
4 msk riven parmesan

Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Hetta upp en msk olja i en tjockbottnad kastrull. Strimla löken och lägg den tillsammans med vitlök och oregano i kastrullen. Låt det fräsa sakta i tio minuter, tillsätt krossade tomater och låt det koka ytterligare 10 minuter. Heta upp en teflonpanna med i tsk olivolja och rosta auberginskivorna i hög värme. Lägg auberginen i en ugnsfast form, slå över tomatsåsen och strö på parmesanen. Ställ formen i ugnen och baka den i 200 grader cirka 30 minuter. Salta och peppra kycklingfilén, grilla den på grilljärn eller i het ugn. Skiva kycklingen i tunna skivor och servera den med aubergingratängen.
(Tips: Vill du kan du byta ut oregano mot basilika i receptet)

Efterrätt: Lätt vaniljpannacotta 3 points/portion

4 dl mjölk (3%)
½ vaniljstång
40 g socker
1 msk färskost, max 15 %
10 g vit chocklad
3 gelatinblad
Färska frukter och bär

Blötlägg gelatinen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp mjölk, socker och vaniljstång (delad och urskrapad). När det kokt upp, dra åt sidan och rör i färskost, choklad och gelatinblad. Sila massan genom finmaskig sil. Slå upp i portionsformar och låt det stelna i kyl minst ett par timmar. Servera pannacottan tillsammans med färska frukter och bär.
(Tips: Variera smaken genom att tillsätta olika kryddor när du kokar mjölken, t ex stjärnanis, kanel eller kardemumma.)


Recept till festmeny 14 pp

1 portion

Förrätt: Avocadoräkor 4,5 points/portion

½ avocado
½ dl räkor
1 msk lättmajonäs

Varmrätt: Ostfylld lövbiff 7,5 points/portion

2 skivor lövbiff
2 msk lättost bredbar max 10 procent
Salt och vitpeppar

Lövbiffen saltas och peppras mycket lite på en sida, sedan brer man ett ordentligt lager (det finns ju en points "till godo") lightmjukost med vitlökssmak, eller om man vill ha annan smak.

Vik ihop biffen och salta och peppra något mera på utsidan.
Stek på stark värme ca ½ min /sida

Potatis (kokt och råskalad)

Sallad på isbergssallad, tomat, gurka, paprika och sharon.

Sås: Rör ihop  1 dl. lättmjölk och 0,5 tsk vetemjöl i en kastrull. Låt koka upp under omrörning
Låt sjuda ett par minuter och rör i 0,5 tsk margarin.
Smaksätt med kinesisk soja.½ buljongtärning samt salt och peppar

Efterrätt: Glassig bärry 2 points/portion

Mixa  1 dl lättmjölk med 1 dl 6%-ig glass och 1 dl frysta bär.


Recept till festmeny 14,5 pp

4 portioner

Förrätt: Rödbetor med fetaost ( max 16% ) 3 points/portion

Beräkna 2-3 rödbetor (färska) per pers. Fetaost max 16%  60gr. Koka rödbetorna mjuka, skiva upp, lägg på tallrik, smula feta ost över.

Varmrätt: Fylld laxfilé med räkröra 6,5 points/portion

4 st laxfiléer a 150 gr, salt, vitpeppar eller citronpeppar
100 gr skalade räkor
2 msk lätt créme fraiche
2 msk lättmajonäs
2 msk klippt dill
1 msk riven parmesanost
1 citron

Skär ett snitt på varje filé, men se till att inte skära igenom. Lägg bitarna i en smord form. Krydda med salt o peppar. Hacka räkorna o blanda med créme fraiche, majonäs, dill o parmesanost. Smaka av med salt o peppar. Fördela räkröran på laxen o gratinera mitt i ugnen i 225 gr 12-13 min. Garnera med citronskivor, servera med sallad. Pressad potatis är gott till.

Efterrätt: Hallonyougurt med crunch 5 points/portion

4 dl naturell yougurt
150 gr hallon
2 msk honung
Citronmelis

Crunch:
2 msk smör o rapsolja
2 dl havregryn
2 msk farinsocker

Smällt smör o rapsolja i en stekpanna. Tillsätt havregryn o farinsocker, fräs under omrörning. Lägg upp i en skål för att svalna.
Varva crunch, yougurt, hallon o honung i dessertglas strax före serveringen. Dekorera med citronmellis.


Recept till festmeny 13,5 pp

Förrätt: Sparrissoppa med färskost (1 points/port)

4 personer

Ingredienser:
2 vitlöksklyftor, skivade
1 stor gul lök, grovhackad
2 tsk matfett
500 g grön sparris, skuren i bitar
12 dl grönsaksbuljong av tärningar'
1 dl lätt kesella
Salt
Nymald svartpeppar
1 liten knippa körvel, hackad

Gör så här: Fräs vitlök och gul lök i matfettet i en kastrull på svag värme några minuter. Lägg i sparrisen och späd med buljongen. Låt koka i 5-10 min. Finfördela med mixerstav eller i matberedare. Häll tillbaka i kastullen och värm soppan. Rör ner kesellan, smaksätt med salt och peppar, strö över körvel.

Varmrätt: Marinerad kyckling i ugn med rotsaker och fetaostsås (6 points/port)


4 portioner

4 kycklingfiléer (125g styck ca)
300g palsternackor
300g morötter
1 röd lök
250g körsbärstomater
salt och peppar

Marinad:
1 msk rapsolja
2 msk chilisås
2 msk soja
1 msk finriven ingefära

Fetaost-sås:

150g fetaost 10%
1 dl turkisk yogurt 3%
2 msk hackad färsk timjan

Då rotsakerna, tomaten och löken ej innehåller pp behöver man inte lägga i rätt mängd utan tar så mycket man tycker man äter. Det gör maträtten enklare att tillaga.

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till marinaden och pensla på kycklingen som du antingen skivar eller lägger i hela i ugnsformen. Skiva morötter och palsternackor till stavar och lägg runt om kycklingen. Skiva rödlök i klyftor och lägg runt om. Krydda med salt och peppar.
Baka mitt i ugnen ca 30 minuter. Vänd gärna runt efter halva tiden. Lägg ner tomaterna sista 5 minuterna.
Mixa fetaost, yogurt och timjan till en slät sås.


Efterrätt: Tobleronemousse med frusna hallon (6,5 points/port)

4 personer.

Ingredienser:
150 g toblerone
1 dl grekisk yoghurt 10 %
11/2 dl grädde max 20%

Garnering:
Hallon

Gör så här: Bryt chokladen i bitar. Smält i en skål över varmt vattenbad. Ta skålen från värmen och blanda chokladen med yoghurt. Vispa grädden och rör ned grädden i chokladsmeten. Fördela moussen i fyra små glas, vinglas eller portionskoppar. Ställ in i kylen och låt moussen stelna ca en timme. Garnera moussen med några frysta hallon innan serveringen





Italiensk trerätters festmeny för 13 pp!


Panos Emporio

Idag nyttjade jag lunchrasten till att köpa mig en ny bikini. Sommaren står ju för dörren och sedan väntar dessutom två veckor i Spanien på mig. Jag köpte en prickig Panos för 800 kronor och tyckte att jag var så väldigt värd det. Dessutom var jag fin i den (det är inte jag på bilden, men bikinin kan man se). Kul!


Jämför socker med narkotika

Fett och socker ger ett lika starkt sug som kokain. I studier med möss var djuren lika intresserade av fett och socker som av narkotika.
– Likheterna var slående, säger professor Sara Ward till Svenska Dagbladet.

Ward, som arbetar vid Templeuniversitetet i Philadelphia, är enligt SvD en av USA:s ledande beroendeforskare.

Petar på lucka

Sara Ward har gjort flera studier med möss kring beroenden. När de är hungriga petar de 10 gånger som mest med nosen på en lucka för att få mat.
För att få en sockerlösning som motsvarar läsk kunde mössen peta 44 gånger med nosen på luckan.
Flest försök gjorde mössen för en blandning av fett och socker, som exempelvis chokladkaka. Då kunde mössen trycka mellan 70 till 100 gånger med nosen på luckan. Mössen var till och med beredda att gå över ett elektriskt golv, vilket de inte gör för mat, rapporterar SvD. Enligt tidningen är suget i nivå med lockelsen från alkohol, kokain och heroin


Gå ner i vikt med ett kul liv!

Om vi människor verkligen är som mössen så kan vi bränna av fettförråden genom att skaffa oss ett stimulerande och socialt liv. Det verkar ske underverk då det finns andra saker att glädja sig åt än mat.

Matlagningsprogrammen avlöser varandra på TV för att inte tala om att varje underhållningsprogram med lite klass har sin egen kock som lagar till något alldeles extra. Varje dag blir en fest och maten det stora glädjeämnet i ett annars kanske fattigt liv.

Om vi nu ska snegla över på hur mössen har det så påminner det om många människors liv om man ersätter matlagningsprogrammen och matvaruaffärens oändliga utbud med kort och gott obegränsade mängder mat - då talar vi om möss i fångenskap.

Man jämförde möss med endast mat som nöje och de som hade samma mängd mat, men också ett stort utbud av hjul de kunde springa i och andra saker en mus tycker om att sysselsätta sig med och samtidigt finner utmanande. Den stimulerande miljön hade dessutom större grupper med möss, 15-20 stycken och mycket plats. Trots att det fanns obegränsat med mat i båda miljöerna konstaterades de stimulerade mössen snabbt gå ner till sundare vikt. De sysslolösa blev bara fetare. De stimulerade mössen hade också mycket social kontakt med sina kompisar. Spontant verkar det väl inte så underligt att en mus i ett sammanhang med roliga saker att sysselsätta sig med mår bättre, det intressanta var emellertid att de stimulerade mössen genomgick en fysisk förändring var gällde sitt fett.

Det finns två typer av fettvävnad i kroppen: brunt och vitt. Det vita fettet lagrar energi och det bruna bränner energi. Hos människor har man tidigare trott att brunt fett endast finns hos spädbarn och att det försvinner när vi blir vuxna, om vi inte i undantagsfall utsätter oss för extrema temperaturer eftersom kroppen då verkar tillverka det igen. Det bruna fettet producerar nämligen värme. Man har under senare år upptäckt att vuxna människor har mer brunt fett än man tidigare trott.

Man kan tro att fettvävnad bara sitter där den gör och inte åsamkar så mycket mer än att man inte kan knäppa fjolårets byxor, men i senare års forskning har det visat sig att den är mycket aktiv genom att producera hormoner som påverkar olika processer i kroppen som aptit, ämnesomsättning, immunförsvar och blodtryck. Bukfettet är dessutom mycket mer aktivt än underhudsfettet och därmed farligare.

Tillbaka till mössen. Forskarna vid Ohio State University kom på att bara genom att förändra relativt få saker i mössens fysiska och sociala miljö för att göra den mer stimulerande, omvandlade mössen stora mängder vitt fett till brunt fett. Efter bara fyra veckor hade mössen gått ner 50% av sitt vita bukfett bara genom att leva i den stimulerande miljön.

Samma forskarlag har tidigare visat hur stimulerade möss bildar ett ämne i kroppen som i sin tur också bidrar till denna fettomvandling. Man ska komma ihåg att detta gäller möss, så nästa steg är väl att se hur vi människor fungerar och det är vad forskarna håller på med nu. Trots att studien genomfördes på möss ger resultaten en insikt om länken mellan ensamhet och dålig hälsa hos människor, med särskild associering till fettma-epidemin och att det sociala livet har bytts ut mot att finnas i cyberspejs istället för i en mer dynamisk miljö ansikte-mot-ansikte. Tänk om det verkligen finns en så enkel väg att gå ner i vikt som att bara skaffa sig ett stimulerande och socialt liv! För mössen är det i alla fall så.


Trerätters festmeny 13,5 pp!


Trerätters festmeny 14 pp!


Trerätters festmeny 14,5 pp!


Kycklingpasta Indonesien (6,5 points/ port)

4 portioner

225 g tagliatelle
3 kycklingfiléer à 125 g
3 paprikor (gärna i olika färger)
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk flytande margarin
2 dl kokosmjölk (max 6 %)
1 tsk salt
1 tsk mald ingefära
1 tsk sambal oelek

Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Skär kycklingen i bitar. Kärna ur och strimla paprikorna. Strimla purjolök och vitlök. Bryn kycklingen i margarinet i en stekpanna. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med. Häll på kokosmjölken och krydda med salt, ingefära och sambal oelek. Låt allt koka några minuter. Blanda ihop den kokta pastan med kycklingröran och servera.


Strimmelbiff Cayenne (5,5 points/port)

4 portioner

2 tsk olja
500 g mört nötkött t ex biff - innanlår -filé
1 stor rödlök
1 dl grönsaksbuljong
1 grön paprika
1 burk fraiche
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
salt, peppar

Potatis

Gör så här:
Hetta upp oljan. Skär kött och lök i mycket tunna strimlor och bryn det tillsammans i fettet. Späd med buljong och sjud under lock på svag värme tills köttet känns mört. Strimla och rör i paprikan som bara ska mjukna lätt. Rör sist i fraiche och kryddor. Smaka av med salt, peppar. Låt småputtra ett par minuter. Servera med pressad potatis och gärna en god sallad.

Italiensk köttfärsgratäng (6,5 p / portion)

4 portioner

400 g mager nötfärs
1 gul lök
½ msk margarin
1 krm mald svartpeppar
2 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
2 tsk kinesisk soja
1 tsk salt
2,5 dl vatten
8-10 medelstora potatisar
3 tomater
1 dl riven ost, max 17 %
1 msk oregano

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka löken. Stek köttfärs och lök i en stekpanna och tillsätt kryddor, tomatpuré, salt, soja och vatten. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Bred ut skivorna i en smord ugnssäker form. Bred ut köttfärsen över potatisen. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över oregano och ost. Grädda gratängen på nedersta falsen i ca 30 minuter eller tills potatisen är mjuk. Servera med en sallad.

Kokt Kalops med potatis och rödbetor (10 points)

5 portioner

1 kg benfritt nötkött (gärna högrev)
2 liter vatten
2 buljongtärningar
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 msk idealmjöl
1 dl mjölk

Koka upp vatten och sätt i köttet. Låt det koka upp och skumma. Sätt i buljongtärningarna och kryddorna. Låt koka 1-1½ tim. ( Ta gärna bort kryddorna om det går) Red av med mjöl/mjölkblandningen. Smaka av med salt
Kalopsen ger 7 Points. Potatis och rödbetor kostar 3 Points, totalt 10 points.

Potatispannkaka med bacon (7,5 points/port)

Görs i liten långpanna 24x38 cm och delas i fyra delar. En del är 7,5 Points

7 medelstora potatisar ( ca 425 gr)
1 ägg
2½ dl mjölk - mellan
1 tsk salt
2 dl vatten
150 gr mjöl (3 dl)
25 gr margarin - att pensla ugnspannan med
1 paket bacon
Vispa ihop allt

Grädda i 225 grader tills dess att den får en brunaktig färg, och knapriga kanter. 30-35 min ungefär

Carbonarapasta med skink- och grönsaksblandning (7 Points/ portion)

4 portioner

Ca 400 g rökt skinka - småskuren
1 gul lök
1 paprika
4 st grovt rivna morötter
300 g okokt Tagliatelle
1 påse Carbonara pastasås
1 buljongtärning

Blanda lök och paprika i en kastrull med 1 buljongtärning+ lite vatten. Låt det koka tills de är nästan klara. Blanda ner skinkan och morötterna låt det bli riktigt varmt. Servera till pasta/sås
Koka pastan enl paketet, låt rinna av.
Koka såsen enl påsen, häll den över pastan. Rör om så att såsen blandas ordentligt med pastan. Servera genast.
Ca 425 kcal portion om man gör såsen på vatten.

Wok med ananas och chili (6 points/port)

150 gram magert griskött, tex grytbitar
2 ananasringar
1 liten chilifrukt
½ röd paprika
½ gul lök
1 tsk olja
½ dl grönsaksbuljong
½ msk balsamvinäger
Salt och peppar

Dela ananasen i bitar och hacka löken. Dela och strimla chili och paprika. Hetta upp oljan i en fettsnål stekpanna. Lägg ner kött och lök. Låt puttra några minuter. Krydda och tillsätt buljong. Tillsätt frukt, grönsaker och balsamvinäger. Låt puttra ytterligare några minuter. Servera med ris och sallad.


Hollandaisetorsk med räkor och pressad potatis (6,5 points/port)

2 portioner

400 gram torsk (eller sej) frysta block
1 påse hollandaisesås
2 dl skalade räkor (cirka 130 gram)
Gröna bönor

Potatis

Skala och koka potatisen. Tina fiskblocket. Tillaga såsen enligt förpackningen men uteslut matfettet. Lägg fisken i en ugnssäker form, häll över såsen och tillaga i ugn, 200 grader i cirka 20 minuter. Tillsätt räkorna när det är cirka 5 minuter kvar. Servera med pressad potatis och kokta, gröna bönor.


Håll reda på måttet och på ditt BMI!

Vår arvsmassa gör att fettvävnad placerar sig på olika ställen – även om man har en bra midja/höftkvot är det alltså viktigt att även se till att Body Mass Index ligger inom normalgränserna. Även om din fettväv är ”rätt placerad”, det vill säga du har en smal midja i förhållande till höftmåttet, kan det vara så att du väger för mycket. För bästa möjliga hälsa – kombinera därför ett BMI på 20-25 med en bra midja/höftkvot.



Midjemåttet dividerat med höfternas omkrets är ett sätt att mäta risken för hjärtkärlsjukdom. Är midjemåttet större än höftmåttet (bukfetma eller äppelfetma) är detta en riskfaktor. Bukfetma hänger samman hjärtkärlsjukdomar såsom höga kolesterolvärden och högt blodtryck samt åldersdiabetes. Detta är vanligast hos män och det beror på att fett samlas kring de inre organen i buken. Motsatsen, det vill säga när höfterna är större än midjan, kallas ibland päronfetma, och är vanligare hos kvinnor.

Gör så här:
Mät midjemåttet där du är som smalast, och omkretsen runt höfterna där du är som bredast. Dividera midjemåttet med höftmåttet. Om du är man ska siffran du får vara under 1, är du kvinna ska siffran vara mindre än 0,85.

Exempel kvinna:
Midjemått 74 cm/ höftmått 97 cm = 0,76 = OK

Du som har för hög midja-höftkvot!
Det finns all anledning för att kämpa lite extra med din övervikt. Genom att gå ner i vikt minskar midjemåttet och riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.

Så här räknar du ut ditt BMI
BMI = Kroppsvikt /( Längden * Längden) = kg/m*m

En person som väger 75 kg och är 1,80 m lång har alltså BMI: 75/1,80*1,80= 23

Ungefärliga gränser för vuxna:

Underviktig

Idealvikt

Övervikt

Fetma

Disclaimer:
Som alltid då man räknar ut personliga värden utifrån
matematiska formler ska man ta det hela med en nypa salt.
Se alla svar som indikation och inte som någon absolut sanning.
Glöm inte bort det sunda förnuftet!

< 19

19-25

26-30

> 30

 


Är det farligt att vara fet?

Ja, fetma ökar risken att drabbas av en rad allvarliga sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancer- sjukdomar. Orsakerna är störningar i ämnesomsättningen till följd av fetman som blodfettsrubbningar, insulinresistens och förhöjt blodtryck. Även gallsten, ledbesvär och barnlöshet är förknippat med fetma. De senaste årens forskning visar dock att det inte bara är mängden kroppsfett som påverkar risken för sjukdom, utan också var på kroppen fettet lagras.


Det metabola syndromet


Det metabola syndromet innebär att ämnesomsättningen och därmed fettomsättningen i kroppen är störd. Detta leder till en samling riskfaktorer som exempelvis bukfetma, insulinresistens, blodfettsrubbningar och högt blodtryck. Har man två av dessa riskfaktorer lider man av det metabola syndromet och har en ökad risk för sjukdom.

— Det metabola syndromet är ett förstadium till typ 2-diabetes. Det är ett allvarligt tillstånd eftersom det kraftigt ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar, berättar Hellénius.

Fett som lagras i buken, runt de inre organen, är farligare än fett runt höfterna. Detta beror på att bukfett påverkar ämnesomsättningen mer än underhudsfett, och leder till negativa effekter på blodfetter och blodtryck. Det gör också att insulinet fungerar sämre vilket leder till högt blodsocker. Risken att drabbas av sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom ökar därför drastiskt med bukfetma.

Bukfetma kan mätas på en rad olika vis. Vanligast är att mäta midjan med ett vanligt måttband. För kvinnor börjar risken att drabbas av sjukdom att öka om midjemåttet överstiger 80 cm. Vid ett midjemått över 88 cm är risken kraftigt förhöjd. Motsvarande mått för män är 94 respektive 102 cm.


Fetma ger en ökad risk för cancer


Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet, har undersökt hur BMI påverkar risken att drabbas cancer i bröst, livmoder, äggstockar, prostata, tjock- och ändtarm. Hon har kunnat utesluta genetiska faktorer som orsak till cancer då studien baseras på de stora tvillingregistren i Sverige och Finland. Resultaten visade bland annat ett mycket starkt samband mellan övervikt och livmodercancer.

— En överviktig kvinna löper omkring tre gånger så stor risk att drabbas av livmodercancer som en normalviktig kvinna gör, säger Maria Feychting.

Hos kvinnor som passerat klimakteriet fann hon även samband mellan övervikt och bröstcancer. Intressant var att för de yngre kvinnorna visade sig sambandet vara det motsatta. Övervikt verkar därmed skyddande mot bröstcancer hos kvinnor före klimakteriet. Det innebär dock inte att unga kvinnor ska gå upp i vikt för att undvika bröstcancer, eftersom risken för livmodercancer är hög för alla kvinnor med övervikt och fetma.

Resultaten från studien stämmer väl överens med den rapport som IARC, International Agency for Research on Cancer, har publicerat. Utöver de samband som Feychting funnit konstaterar IARC att övervikt och fetma även ökar risken för cancer i njurar och matstrupe.

Den viktigaste skyddsfaktorn för att förebygga cancer är att vara normalviktig och undvika övervikt under hela livet. Detta redovisade de två största organisationer som stödjer cancerforskningen, World Cancer Research Fund och American Institute for Cancer Research i en vetenskaplig rapport från 2007. Under senare år har det även fler studier visat att fetma kan öka risken för cancer.

Varför risken för vissa cancersjukdomar ökar vid övervikt och fetma vet forskarna mycket lite om. Ingen har ännu lyckats visa exakt vad som sker. Forskarna har dock en rad hypoteser som man arbetar med.
 

Fetma försämrar livskvaliteten


Fetma handlar inte bara om hälsorisker, högt blodtryck, blodfetter och insulinresistens utan även om försämrad livskvalitet.

Jan Karlsson är verksam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg där det sedan 1987 pågår en mycket stor studie, Swedish Obese Subjects eller SOS-studien. Studien handlar om kort och långsiktiga effekter av kirurgisk och traditionell behandling vid fetma. Forskarna gör även en rad undersökningar av livskvalitet och psykisk hälsa hos patienter med fetma, något som Jan Karlsson har arbetat med sedan studien startade.

— När vi mäter livskvalitet tittar vi på en rad fysiska och psykiska faktorer som påverkar människors liv. Det kan handla om allt från ätbeteende, känslor och hur personen fungerar socialt, till hur fetman påverkar arbetet, fritiden och samlivet, berättar Jan Karlsson, filosofie doktor i psykologi.

— Personer med fetma har markant lägre livskvalitet än normalviktiga, konstaterar Jan Karlsson. Ett faktum som inte bara framkommit i SOS-studien utan i en rad studier runt om i världen.

— I SOS-studien såg vi att patienter med fetma oftare är mer trötta än normalviktiga. De är mer passiva och känner oftare smärta än normalviktiga. Ett annat område som många upplever som problematiskt är samlivet. Studier har visat att kvinnor och män med fetma oftare är ensamstående än normalviktiga. Störst är skillnaden för kvinnor.

— Det finns en tendens att personer med fetma undviker sociala situationer och stannar hemma. På sikt kan detta leda till att de blir isolerade och ensamma, menar Jan Karlsson.

     Övervikt och fetma ökar risken för:


• Hjärt-kärlsjukdom
• Typ 2-diabetes
• Muskel- och skelettsjukdomar
• Livmodercancer
• Bröstcancer
• Tjocktarmscancer
• Njurcancer
• Matstrupscancer

(Referens: Katrin Bergström, nutritionist. Materialet är faktagranskat av Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi)
 

Kryddor och koffein får fart på förbränningen!

Ämnesomsättningen sjunker i takt med att vi blir äldre. Orsakerna är flera.
- Muskelmassan minskar och vi motionerar mindre. Dessutom är djupsömnen kortare på natten, det leder till att produktionen av tillväxthormon sjunker, säger Ola Lauritzson, vd på GI viktkoll.
Den som inte tar tag i problemet ökar i vikt. Men det finns metoder att dra i gång ämnesomsättningen. En är att komplettera maten med vissa kryddor.
- Chili, ingefära och vitlök är några exempel. De ger ämnesomsättningen en extra skjuts, säger Kristina Andersson, näringsfysiolog vid Paulúns Näringscenter.
Kryddorna innehåller ämnet capsaicin och gör att kroppens värmeproduktion – och därmed förbränning - ökar.
- Fast det räcker förstås inte att bara krydda maten. Fler åtgärder behövs, säger Kristina Andersson.

Här är kryddorna som ökar ämnesomsättningen:
Ingefära, vitlök, chilipeppar, tabasco, grönt te, kanel och senap.

Koffein och viktnedgång
Koffein finns naturligt i kaffe, grönt te, yerba mate och många andra växter. Det ökar fettförbränningen.
Effekten blir särskilt stor i kombination med träning. Koffein riskerar emellertid att förstärka ett redan högt blodtryck, höja pulsen och anstränga hjärtat.



Stressar du? Sover du dåligt? Mental träning för viktnedgång!

Stressa lagom, och sov tillräckligt. Det låter enkelt när det fungerar, men är ett gissel när det krånglar.

Stress och dålig sömn kan öka nivåerna av hormonet kortisol, som kan göra att du går upp i vikt. Har du svårt med vikten är det en extra anledning att göra vad du kan för att minska onödig och överdriven stress, samt sova tillräckligt.

Går du nästan alltid upp när väckarklockan ringer? Då sover du inte så mycket som kroppen önskar. Om du somnar tidigare på kvällarna, så att du oftast vaknar före väckarklockan ringer, så sover du tillräckligt. Det kan minska nivåerna av stresshormon som kortisol. Då kan du lättare få en bra vikt.

Snarkar du (och har sömnapné, andningsuppehåll) kan en CPAP-maskin hjälpa dig att lättare gå ner i vikt – på grund av bättre sömn och mindre stresshormon.


Imorgon, på kursen, kommer vi att avsluta de sista 30 minuterna med mindfulness för viktnedgång genom att tillsamman lyssna på en cd för just det (Lars-Eric Uneståhls cd-skiva: Idealvikt med mental träning och första delen "Vägen till idealvikt". De andra delarna som finns på skivan är "Behåll idealvikten" och "Sömn"). Sen får de av oss som inte har den, med sig en sådan cd-skiva hem och kan upprepa momentet vid behov och också lyssna på alla delarna.




Tankens kraft är enorm! Med våra tankar kan vi bygga upp eller rasera - därför ska vi ta till oss också det här hjälpmedlet som en härlig bonus! 

Smala såsrecept (en portion)

Grundrecept (0,5 points)
Vispa 1,5 dl vatten med 0,5 msk fond eller cirka 1/3 buljongtärning och 2 tsk såsredning eller vetemjöl. Sjud ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Tomatsås
(0,5 points)
Mjukstek en finhackad lök i 0,5 tsk olja. Blanda i ½ burk krossade tomater, 1 msk tomatpuré, 1 krm paprikapulver och 1 msk blandade provensalska kryddor. Låt sakta puttra ihop 3-5 min, späd eventuellt med lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Pressa gärna i lite vitlök eller blanda i någon msk finhackad peperoni eller grön chili (finns på burk i affärens Mexi-sortiment).

Rödvinssås
(0,5 points)
Använd kalvfond eller köttbuljongtärning och laga till enligt grundreceptet. Ersätt 2 msk av vattnet med rödvin (matlagningsvin fungerar). Välj gärna mörk såsredning.

Örtagårdssås
(0,5 points)
Koka upp en 1 dl grönsaksbuljong av fond eller tärning. Blanda i 1 dl finhackad purjolök, salladskrydda och 1 msk klippt färsk persilja. Rör i 1 tsk ljus såsredning. Rör sist i 1 dl naturell lättyoghurt och hetta upp utan att koka.

Gräddsås
(1 points)
Använd kalvfond eller köttbuljongtärning och mörk såsredning. Laga till enligt grundreceptet. Använd lättmjölk istället för vatten. Rör i 1 msk matlagningsgrädde.

Champinjonsås
(1 points)
Använd kalvfond eller köttbuljongtärning och laga till en gräddsås, se ovan. Blanda i ett par msk finhackade förvälda champinjoner.

Fisksås
(0,5 points)
Använd hummerfond och laga till enligt grundreceptet. Använd ljus såsredning. Smaka av med citronsaft och klipp i dill. Tips! Istället för hummerfond kan du använda fiskbuljongtärning och 1 tsk tomatpuré.

Lyxig fisksås
(0,5 points)
Tillaga som fisksåsen men byt ut 2 msk av vattnet mot tort vitt vin (matlagningsvin fungerar).

Skaldjurssås
(1 points)
Använd hummerfond, laga till enligt grundreceptet. Ersätt lite av vattent med lättmjölk. Välj ljus såsredning. Blanda i 0,5 dl grovhackade räkor och klippt dill. Några stänk saffran är gott i!

Currysås
(1 points)
Fräs 0,5 tsk curry med 0,5 tsk margarin eller olja. Späd med 1,5 dl vatten och tillsätt 0,5 msk kycklingfond eller cirka 1/3 hönsbuljongtärning och 2 tsk såsredning eller vetemjöl. Sjud ett par minuter. Klipp i örtkryddor.

Ljus sås till fisk och kyckling
(1 points)
Blanda 1 dl lättmjölk och 0,5 tsk vetemjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sjud ett par minuter, rör i 0,5 tsk margarin. Smaksätt med tomatpuré, pressad citronsaft, finhackad dill, hackat kryddgrönt (tex persilja eller citronmeliss), curry eller fransk senap samt salt och peppar.

Mörk sås till kötträtter
(1 points)
Rör ihop 1 dl lättmjölk och 0,5 tsk vetemjöl i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter och rör i 0,5 tsk margarin. Smaksätt med kinesisk soja, ½ buljongtärning samt salt och peppar.

Kall sås till det mesta
(0,5 points)
Blanda 1 tsk lättmajonnäs med 2 msk lättfil. Smaksätt med finhackad rödlök, 1/2 pressad vitlöksklyfta eller 1 msk finhackad inlagd gurka. Smaka av med salt och peppar.

Tzatziki (1 points)
Govriv 5-10 cm gurka. Blanda med 3 msk matlagningsyoghurt och pressad vitlök efter behag. Smaka av med salt och peppar. Klipp i persilja.

 


Potatiskaka med räkröra (4,5 points/portion)

4 portioner

Potatiskaka
8-10 råskalade potatisar
2 schalottenlökar
2 tsk margarin
salt
peppar
4 tsk riven ost (mager)

Räkröra:
4 dl skalade räkor
1/2 dl kesella lätt
1/2 dk gräddfil
1/2 dl lättfil
1 msk chilisås
2 msk klippt dill

Servering:
3 msk svart stenbitsrom
citronklyftor
dillkvistar

Gör så här:
Riv potatis och lök ganska fint, men inte mosigt. Blanda om. Hetta upp hälften av fettet i en fettsnål panna. Bred ut och packa strimlorna i pannan, salt och peppra lätt mellan varven. Lägg på lock och stek på medelstarkvärme i 10-12 minuter. Vänd upp hela kakan på locket. Lägg i och hetta upp resten av fettet och låt kakan glida ner så att även andra sidan steks. Strö på osten, lägg på locket och stek tills potatisstrimlorna känns mjuka. Blanda en god röra av räkor, kesella, gräddfil, filmjölk, chilisås och dill. Dela den varma kakan i 4 lika stora bitar. Servera dem med en rejäl klick räkröra på eller vid sidan om varje. Lägg en klick stenbitsrom mitt på. Lägg till även citronklyftor och dillkvistar.


KorvWok med ris (6 points/portion)

60 g mager falukorv max 15 %
½ tsk olja
20 cm purjolök
1 skivad vitlöksklyfta
1 liten röd paprika
1 liten bit röd paprika
I liten bukett broccoli
½ liten squash
2 tsk sweet chilisås
Koriander efter behag
1,5 dl kokt ris

Strimla korven och bryn den hastigt i en teflonpanna utan matfett. Tag upp korven. Fräs grönsakerna, skurna i lämpliga bitar, i oljan tills de börjar mjukna men fortfarande är krispiga. Rör ner chilisås och lägg tillbaka korven i pannan och låt allt bli genomvarmt. Servera med kokt ris och färsk koriander.

Tips! Korven ger 3,5 points och kan bytas ut mot något annat om du vill – ha bara koll på pointsen.


Morotsgratäng med rökt skinka (5,5 points/portion)

4 portioner

Ugn: 200 gr Ca; 40 min.

400 gr morötter   0 p
300 gr potatis   2 p
50 gr gul lök   0 p
½ dl hackad persilja  0 p
200 gr riven ost ( 17 % )  13 p
1½ - 2 tsk salt  0 p
2 krm svartpeppar  0 p
1½ dl mellangrädde    5p

Sammanlagt 20 p delat på 4 =  5 P / port.

Sätt ugnen på 200 gr. Skala morötter, potatis och lök. Finhacka löken. Riv morötter, potatis och ost på den grova sidan på rivjärnet. Varva grönsaker och ost i en ugnsäker form, ett lager ost överst, samt strö över persiljan. Salta och peppra mellan lagren. Häll på grädden. Gratinera i ugnen tills grönsakerna blivit mjuka och ytan fått färg, ca: 40 min. Servera med en grönsallad och ev 25 g rökt skinka per person. Då tillkommer 0,5 p. Så med skinka blir det 5,5 p / port.


Fylld köttfärs i ugn med potatis och sås (8,5 points/portion)

4 portioner

500 g köttfärs
2 ägg
1-2 krm vitpeppar
1½-2 tsk salt
1-1½ krm svart eller kryddpeppar
1 dl vatten
100 gr torkade plommon (katrinplommon)
2 st äpplen

Blanda köttfärs, ägg, kryddor. Dela smeten i två delar. Platta ut en del i en ugnsform (får ej vara för vid).Klipp plommonen i små bitar och lägg på smeten. Skala och hacka äpplena och lägg dit hacket. Fördela resten av köttfärssmeten på hacket.

Grädda i 200 grader c:a 35 minuter. Skär i mindre bitar Servera med potatis och sås

C:a 325 kal/ portion = 6 points + potatis

Sås (c:a 0,5 points/portion):

2 msk mjöl
4 dl vatten
1 köttbuljong
1 dl mjölk


Mat för en hungrig! (8 points)

Idag är det snöstorm, tvättstuga och städning. Ett koncept som kräver en mätt mage. Jag har därför gjort en full tallrik med mat som bara innehåller 8 points. Starkt, gott och mättande. Här kommer receptet:

2 nystan fullkornspasta
1 kycklingfilé
citronpeppar
3 msk lättcremefraiche
1 tsk chutney
10 hackade feferoni
Svartpeppar
Broccoli, blomkål, morötter (frysta)

Skär filén i bitar, stek utan fett, krydda med citronpeppar och efterkoka med lite vatten. Blanda den kokta pastan med den stekta kycklingen, de kokta grönsakerna och "dressingen" av creme fraiche, svartpeppar, feferoni och chutney (0 p = smaksättare)

Du får en full tallrik med stark, god mat och en härlig mättnadskänsla. Åter till tvättstugan!
    


Träning och lyckokänslor



  

Tyska forskare har visat att motion frisätter ”glädjehormoner” i hjärnan. De lindrar smärta och gör oss höga. Ämnena döptes till endorfiner efter ”endo”, som betyder inre, och ”morfin”, som lindrar smärta.

Endorfinernas grundegenskaper:

* Skapar fysiskt välbehag och hejdar smärta. I extrema fall kan kroppen producera endorfiner som är tusen gånger starkare än morfin.
* Främjar läkning av skadade och sjuka vävnader.
* Stimulerar immunförsvaret.
* Skapar eufori och lyckokänslor som upplevs som en djup andlig förbindelse med naturen och universum.

Måste man motionera för att gå ner i vikt?

Nej. Man måste inte motionera för att kunna gå ner i vikt. Men om man hittar sätt att röra på sig (mer än man gjorde innan) så kommer man att påskynda viktminskningen, man kommer att må bättre och man kommer att se bättre ut. Det blir alltså både inre och yttre vinster på kort och längre sikt.

Oavsett vilken metod man använder sig av för att minska i vikt finns dock en gyllene regel för dem alla:
kalori in -> kalori ut.
Vi kan alltså inte stoppa i oss mer än vi gör av med, om vi vill ha en viktnedgång. Är vi stillasittande gör vi av med mindre än om vi hittar sätt att vara lite mer fysiskt aktiva på.

Fysisk aktivitet ska aldrig vara ett straff, det ska vara lustfyllt (om än det känns i kroppen). Sök därför den metod som känns så och glöm gamla skolgympor som lämnat mindre goda minnen.

Promenader i solsken, fågelkvitter, stilla vind, tystnad. Raskare promenader med musik i lurarna eller kanske en ljudbok? Fina cykelvägar? Bowling med vänner? Trädgårdsarbete? Storstädning till hög favoritmusik? Gymträning på något gym i din egen takt till inspirerande musik? Sitta på motionscykel eller gå på gåband medan du tittar på TV? Möjligheterna är många, gör det du kan för att öka på lite i taget - mest för att du kommer att må så mycket bättre både fysiskt och psykiskt men också för att du kommer att gå ner i vikt snabbare och få en fastare kropp som känns behagligare att leva i.

Vilka är de positiva effekterna av att promenera?

  • Du ökar förbränningen vilket gör att du går ner i vikt.
  • Du minskar stressen i vardagen.
  • Du får bättre kondition.
  • Du får ny energi för att orka med dagen.
  • Du stärker hela din kropp och din hållning.
  • Du sänker ditt blodtryck.
  • Du stärker dina fotleder, vilket är positivt för att hålla lederna vid liv.
  • Dina tarmar mår bättre.
  • Du spar på din ekonomi.
  • Du får bättre tankeverksamhet och känner dig klokare.
  • Du minskar riskerna för skador om du håller kroppen igång.


Vid ökad fysisk aktivitet påverkas samtliga bakomliggande faktorer i positiv riktning; blodtryck, blodfetter, insulinkänslighet, övervikt, bukfetma, risk för blodproppar, stresshormoner. Just detta- att det angriper alla påverkbara riskfaktorer samtidigt -gör fysisk aktivitet till en effektiv "medicin" mot hjärtinfarkt, kärlkramp, stroke, fönstertittarsjuka m m. Dessutom är det näst intill helt befriat från biverkningar.


Lär dig förankring - och lyckas med dina mål!

Förankring är att använda sig av personliga inre tillgångar för att lyckas.

Tänk på att dina inre styrkor - såsom tålamod, beslutsamhet, vänlighet, envishet - är styrkor som du plockar fram vid olika vardagliga situationer. Det är dessa egenskaper du ska använda dig av för att lyckas med dina föresatser att gå ner i vikt.

Utveckla ditt eget sätt för att komma i kontakt med dessa egenskaper när du som bäst behöver dem.
Kanske är det beslutsamhet du behöver när du ska gå ut och äta med dina kollegor eller goda vänner. En beslutsamhet som hjälper dig att välja en mager förrätt, istället för en fet variant.
Är du på en viktminskningsplatå, det vill säga har stått på samma vikt ett antal veckor, ja då är det kanske målmedvetenhet (envishet) du behöver för att komma vidare.

Nedan följer ett exempel på hur du kan träna upp dig själv till att plocka fram en speciell egenskap vid ett speciellt tillfälle.

1) Försök att komma ihåg ett tillfälle i ditt liv när du uppnådde det du nu vill uppnå genom att känna dig beslutsam. Försök att se detta tillfälle så klart och tydligt som det bara är möjligt.

2) Välj ut någonting som kan hjälpa dig att komma ihåg hur du kände dig då och fokussera på den känslan (det är detta som kallas för förankring inom psykologin).

3) Välj ett ankare, till exempel din vigselring eller något annat smycke du alltid bär (eller en visuell bild i ditt inre).

4) Tänk än en gång på tiden då du var beslutsam och rör samtidigt vid ditt smycke eller visualisera ordet för att göra förankringen starkare.

5) I framtiden när du känner att du behöver vara beslutsam ska du röra vid ditt smycke igen eller visualisera ordet för ditt inre.

Detta kräver upprepad träning och ju mer du tränar desto bättre kommer det att gå.


Drick vatten – och gå ner i vikt!

Nu visar en ny studie att vanligt kranvatten är en av de mest effektiva bantningsmetoderna (!). Enligt en studie som gjorts på Virginia Tech University är resultaten tydliga:

Forskarna delade upp ett antal överviktiga personer i åldern 55-75 år i två grupper som fick äta hälsosam mat. Den ena gruppen fick samtidigt dricka två glas vatten en halvtimme innan varje måltid. Efter tre månader hade de som använde sig av vattenmetoden gått ned nära 7,5 kilo, vilket var 2,5 kilo mer än den andra gruppen.
Anledningen är att vattnet fyller magen med ett ämne som har noll kalorier, men samtidigt gör att man känner sig mätt.

* * *
På vår kurs dagliga matsedelsblad finns 6 vattenglas markerade. Varje glas motsvarar 2,5 dl vatten. Totalt 1,5 liter per dag. Som en kom ihåg kan vi kryssa över dessa när vi druckit.

När man äter mer fiberrik mat, så är det ännu viktigare att dricka mycket vatten. Fibrerna suger upp vätska i tarmarna, vilket kan leda till förstoppning om man inte dricker tillräckligt.

Dricker man mycket vatten under dagen så är det lättare att låta bli att bli sugen på något mellan måltiderna.

Du kan inte byta ut vattnet mot te eller kaffe.

Ett tips kan vara att välja ut ett speciellt glas som du tycker är vackert och alltid dricka ur det. Mät upp 2,5 dl så du ser hur mycket det ska fyllas.

Du kan också fylla en tillbringare eller flaska  varje morgon med 1,5 liter vatten.

Du kan smaksätta vattnet med några limeskivor, citronskivor eller gurkskivor om du vill ha lite smak. Det är också gott att sätta i några frysta lingon. Pröva dig fram, men DRICK vatten om du vill gå ner i vikt!




Lax med chilitäcke 7 points/port

150 gr lax
1 lime
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili eller 1 tsk chilipulver
1 bit rödlök
1 tsk margarin
salt

tomat
broccoli
potatis


Skär 150 gr lax i mindre bitar. Blanda juice från 1 lime, 1 pressad vitlöksklyfta, ½ tsk strimlad röd chili ( jag tar 1 krm chilipulver, går lika bra) 1 bit strimlad rödlök och salt.

Häll marinaden över laxen. Täck över och låt stå i kylskåp minst 3 timmar. Smörj en ugnssäker form med 1 tsk flytande margarin. Lägg över fisken och marinaden i formen. Hacka i tomat i mindre bitar och fördela runt om fisken. Gratinera i ugn 175 gr ca: 15 min.

Servera med kokt potatis o broccoli.


Pizzasallad - 0 points

 
 
½ vitkålshuvud (riv som du vet från pizzabutikerna - långsmalt )
1msk ättika
1 msk olja
1 tsk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
1 nypa oregano
1 msk vatten

Katarinasallad - 0 points

500 gr rårivna morötter
½ vitkålshuvud grovriven
1 liten purjolök finhackad
1 paprika
1 dl inlagd smörgåsgurka hackad ( kan uteslutas)
 
1 dl vatten
1 dl olja
½ dl vinäger
2-3 msk strösocker
1-2 tsk svartpeppar
 
Blanda alla sistnämnda ingredienser i en kastrull. Låt lagen koka upp. Häll den kokande över grönsaksblandningen. Sätt i kyla, blanda om noggrant. Ät och njut!

Mexigryta (7 points/port)

4 port

400 g nötfärs (10 %)
1 stor röd lök
2 selleristjälkar
1 burk krossade tomater
3 dl röda kidneybönor
2 msk chilisås
salt
2 tsk hackad chili (kan byta mot två nypor chilipeppar)
2 dl kokt pasta per portion


Lägg färsen i kall panna och låt den brynas utan extra fett: Hacka löken och skiva sellerin. Tillsätt grönsaker, krossade tomater och bönor. Smaksätt med chilisås, chili och salt. Ät pastan till och komplettera gärna med en sallad.


Tips! Gör större mängd av grytan och frys in i färdiga portioner, pointsmärkta.


Sambalugnskyckling med ris (10 points/port)

4 port


4 tinade kycklingfiléer
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl lättcremefraiche
1 dl soya
1 tsk sambal oelek

Lägg filéerna i en ugnsform. Tätt intill varandra, men ej omlott. Blanda övriga ingredienser. Häll blandningen över kycklingen (ska täcka kycklingfiléerna).

Grädda i 175 grader cirka 1 1/2 timme, eller tills filéerna har en temp på 85 grader.

Servera med 2,5 dl kokt ris och valfri sallad.


Grönsaker, örter, frukt, bär svamp - 0 points

Aubergine, squash, zucchini

Bambuskott

Blekselleri

Blomkål, brysselkål

Bondbönor

Broccoli

Champinjoner

Groddar

Gröna Bönor

Grönkål

Grönsaksblandning max 40 kcal/100 g

Gurka

Kronärtskocka

Kål, röd och vit. Kålrot

Lök, vitlök

Morot

Paprika

Peperoni

Purjolök

Rotfrukter, alla sorter

Rädisa

Rödbeta

Sallad, alla sorter

Spenat

Svamp, alla sorter

Tomat färsk. Tomat krossad/passerad konserv

Örtkryddor inkl. krasse

Apelsin

Aprikoser

Bär, alla sorter

Citron

Clementin

Grapefrukt

Kiwi

Mandarin

Melon, alla sorter

Nektarin

Passionsfrukt

Persika

Päron

Rabarber

Äpple


Begränsade smaksättare - högst tre gånger per dag (0 points)

Arrowrot, i tsk
Barbecusås, i tsk
Bostongurka, 1 tsk
Chutney, 1 tsk
Dressing, fettfri, 1 msk
Gurka inlagd med socker, 5 skivor
Honung, 1/2 tsk
HP-sås, 2 tsk
Juice, koncentrerad, 1 tsk
Kakaopulver, 1 tsk
Kaviar, rökt, 1/2 msk
Kaviar, rökt, 1/2 tsk
Kesella lätt 1%, 1 msk
Ketchup/chilisås, 2 tsk
Lättmargarin, max 40%, 1/2 tsk
Lättmjölk/fil/yougert, 0-0,5%, 2 msk
Majonnäs, fettfri, 1 mask
Majsstärkelse, 1 tsk
Marmelad, sylt, mos med socker 1 tsk
Marmelad, sylt, mos osötad, 2 msk

Tar du MER än dessa mängder måste de räknas in under points. Du kan heller inte lägga ihop dessa tre ggr/dag till ett tillfälle. Utan de är den mindre mängden högst tre ggr per dag om du vill ha det för 0 points. Alltså som en smaksättare.

Fria smaksättare att använda hur mycket du vill - 0 points

Aromämnen
Bakpulver
Buljong
Matlagningsfond
Gelatin
Kaffe
Kapris
Kryddor, alla sorter
Lime/citronsaft
Pepparrot
Senap, osötad
Soja
Sötningsmedel
Tomatpuré
Tomatsås utan fett och socker
Vinäger
Vetekli
Worcestersås
Ättika
Örter, färska


Köttfärssoppa 3 points/port

4 portioner

400 g köttfärs
2 buljongtärningar
1 l vatten
400-600 gram soppgrönsaker (frysta)
kryddor efter smak

Bryn köttfärsen direkt i kastrullen. Häll i vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock cirka 30 minuter. Tillsätt grönsakerna, låt koka i 5 minuter och servera!

För matigare och drygare soppa tillsätt rå tärnad potatis tillsammans med grönsakerna. (Potatis = + 2 points)

Gott, enkelt, billigt och lite points. Perfekt en vardag!

Stingslig kassler á la ViktVäktarna - 6 points per port

Receptet är för 4 personer, 6 Points/port.

200 grader


500 g kassler
2 dl créme fraiche paprika & Chili
½ dl chilisås
1 tsk sambal oelek
1½ dl mat extra, 4%
1 stor röd paprika
1 tsk Santa Maria pasta rossa


Ta kasslerbiten och dela den på 2 delar, skär den i skivor och lägg snyggt i en ugnsform.
Vispa ihop och koka upp allt utom paprikan, den skär du i mindre bitar och tillsätter sedan.
Slå såsen och paprikan över kasslern och sätt in i ugnen i 20 minuter.

Serveras med fördel till pasta av något slag (för detta tillkommer ytterligare points)och en grönsallad (0 points).


Viktväktarsoppa - 0 points

Ingredienser

2 stora morötter
1 bit squash (zucchini, courgette)
1 portion blomkål, ca 1/4 blomkålshuvud
1 klyfta vitkål
1 gul lök
2 1/2 dl vatten
1/2 msk basilika, färsk
1/2 msk körvel, färsk
1 krm salt
1 krm peppar
1 burk tomater krossade
1 grönsaksbuljongtärning

Gör så här

Skala och dela grönsakerna i mindre bitar.
Koka upp allt på medelvärme och låt koka tills grönsakerna blivit mjuka.
Krydda efter tycke och smak.
Slutligen kan man om så önskas mixa soppan.
Späd med buljong till lagom tjock konsistens.


Pasta, ris och potatis - Antal points?

Här kommer en liten pointskomihåg:

Pasta, fullkorn, en portion (oavsett mängd) = 3 points
Pasta, vit, en portion (oavsett mängd) = 4 points

Potatis, en portion (oavsett mängd) = 2 points

Ris, en portion (oavsett mängd) = 4 points

Goda mellanmål - Points

Här kommer några förslag på goda mellanmål när hungern gör sig påmind och/eller du har points över:


Fruktsallad (1 port = 3,5 points)
I dl keso
1 äpple
1 apelsin
2 ananasringar
1/2 banan
kanel

Skär och blanda frukterna försiktigt, strö lite kanel över keson och servera till fruktsalladen.

Yoghurt med banan (1 port = 1,5 points)
2 dl lättyoghurt naturell
1/2 liten mosad banan

Bärry (1 port = 2 points)
Mixa 1 dl lättmjölk med 1 dl glass (6%) och 1 dl frysta bär

Fruktdrink (1 port = 3 points)
1 dl kesella
2 dl lättmjölk
1 banan
1 apelsin
1 passionsfrukt
1 dl krossad is
1 tsk vaniljsocker

Mixa allt, servera omedelbart

Fruktsmothie (1 port = 3,5 points)
2 dl naturell lättyoghurt
1/2 banan
2 msk rostade sesamfrön

Mixa yoghurt och banan. Häll upp i ett glas och strö över solrosfrön

Bananmums (1 port = 2,5 points)
1 liten banan
1 1/2 tsk kokosflingor
1 dl lättmjölk
1 tsk honung

Mixa ingredienserna. Servera väl kyld

Liten räkcoctail (1 port = 0,5 points)
1/2 dl skalade räkor
1/2 tomat
isbergssallad, strimlad
1/2 hackad chalottenlök eller salladslök
i tsk pressad citron eller lime
dill

Lägg den strimlade isbergssalladen i ett litet coctailglas. Hacka och blada i de övriga ingredienserna. Garnera med citronskiva och dill.

Bakad potatis med goda röror - Points

Bakad potatis (en stor) 2 points

Baka potatisen i ugn på 225 grader eller i mikro på full effekt tills den är mjuk. Skär ett jack (kors) och tryck till så att den öppnar sig. Krydda (tex med grillkrydda) och salta och fyll med någon av följande fyllningar:

Tonfiskröra (1 port = 3,5 points)
3 msk fraiche (max 8%)
2 tsk lättmajonnäs
1/2 burk tonfisk i vatten
1 msk rivet äpple
i msk hackad rödlök
dill

Vegetarisk fyllning (1 port = 2 points)
1 dl keso
i dl riven morot
2 msk finstrimlad purjolök
1 msk riven gurka
curry och örtsalt

Räkgott (1 port = 4 points)
1 dl keso
1 dl skalade räkor
1 msk hackad rödlök
1/2 skivat kokt ägg
dill, örtkrydda, citronskiva

Rostbiffsfyllning (1 port = 3,5 points)
2-3 skivor strimlad rostbiff
3 msk fraiche (max 8%)
2 msk hackad paprika
1 msk strimlad purjolök
0,5 dl syltlök
gurka

Skinkröra (1 port = 3 points)
3 skivor finhackad skinka, gärna rökt
I dl keso
riven pepparrot
1 ananasring i små bitar
persilja
gurkskivor

Servera den bakade potatisen och röran med en grönsallad (0 points)


Belöningar - om att njuta av livet

Att göra en livsstilsförändring är inte och ska inte vara ett straff. Det är något som ska förbättra livet totalt sett och ge det mer kvalitet och glädje. Alla förändringar kräver dock något av oss, det tar tid att etablera nya vanor så att de blir en ny självklarhet i vardagen. Under den tidsövergången är det viktigt att allt inte känns som en ”kamp”, att man ser till att plantera lite blommor efter vägen.

 

Jag har planerat in några belöningar efter min väg redan nu (fler kommer eftersom):


I april har jag bokat in två massagetider på en timme vardera



I maj har jag bokat in en 1,5 timmes ansiktsbehandling.



I juni åker jag till Sthlm, då ska jag shoppa lite nya sommarkläder.



I September åker jag på en tvåveckors SPA- och solresa till Spanien.

  

Vilka "blommor" ska du plantera efter din väg?

Det ska vara gott att leva!


Mexikansk biff (6 points per portion)

6 msk (ca 90 g) mager nötfärs - 3 points
2 msk finhackad lök - 0 points
1 hakad vitlöksklyfta - 0 points
2 tsk chilisås - 0 points
paprikapulver, salt, chilipeppar - 0 points
1 tsk margarin - 1 points
kokt potatis - 2 points
broccoli, valfri mängd - 0 points

Blanda färs med lök chilisås, vitlök och kryddor. Forma till en stor biff och stek den i margarinet. Servera med kokt potatis, kokt broccoli och en grönsallad.

Visste du...

 

...att man minskar riskerna för stroke om man äter en grapefrukt i veckan eftersom grapefrukt innehåller folat.

...att de som äter mycket broccoli minskar riskerna att få lungcancer med 35%.

...att forskare har visat att man åldras 10 år långsammare på cellnivå om man motionerar regelbundet.



Källa:
Boken "Doktorns recept på ett yngre och friskare liv".

Motion i points

Så här kan du tjäna fler bonuspoints (obs! du får inte äta upp mer än 12 bonuspoints/vecka):

Aktivitet                      Points/15 min                         Points/30 min

 

Aerobics                                 1,5                                               3

Badminton                              1,5                                                3

”Backpromenader”                   2                                                 4

Bowling                                   1,5                                               3

Golf                                          1                                                 2

Gymnastik                                 1                                                 2

Gå i trappor                              1,5                                               3

Hoppa rep                                  3                                                6

Jogga                                         2                                                 4

Kickboxing                                  3                                                6

Latinamerikansk dans                  2                                                 4

Långsam gång(minst 20 min)      0,5                                                1

Lätt cykling                                  1                                                 2

Löpning (minst 11 min)                2,5                                               5

Raska promenader (eller med stavar)  2                                           4

Roddmaskin                                  1,5                                             3

Simning                                          2                                               4

Spinning, krävande                          3                                               6

Step up                                           2                                               4

Trädgårdsarbete (gräva, klippa gräs) 2                                              4

Trädgårdsarbete (rensa ogräs, räfsa) 1                                               2

Träna med vikter                              1                                               2

Vatten gymnastik                             1,5                                             3

Yoga                                                1                                               2


Points - hur många ska man äta per dag?

Pointstabeller


Kvinnor

 

 

 

 

Under 70 kg

18 p

 

 

 

71-80 kg

20 p

 

 

 

81-90 kg

22 p

 

 

 

91-100 kg

24 p

 

 

 

Över 100 kg

26 p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En points motsvarar ca 55 kcal, men vissa livsmedel räknas som 0 points, därför behövs en pointstabell.


Du får spara max 4 points/dag under en vecka, som du sen bör äta upp innan veckan är slut (för att du ska få i dig rätt antal kalorier under veckan). Du kan alltså i teorin spara 24 points (4x6 dagar) som du sen kan äta för utöver de ca 16-24 points du har att äta för den 7:e dagen.

Motionerar man kan man också få points att äta för, max 12 points kan man tillgodoräkna sig under en vecka. Dessa behöver du inte äta upp, utan är en bonus (kallas också bonuspoints).

Du kan alltså få en frossardag genom att spara ihop points under en vecka. Har du däremot inte ätit upp de sparade pointsen under den aktuella veckan (du bestämmer själv vilken veckodag veckan börjar) så är de borta. Du kan alltså inte börja spara redan efter midsommar så att du har till julen!




RSS 2.0