Ämne i kanel kan ge leverskador – vid intag av stora mängder

Kanel kan innehålla det giftiga ämnet kumarin som orsakar leverskador. Livsmedelsverket avråder nu från populära hälsokostpreparat med mycket kanel. EU har tidigare förbjudit kumarin som tillsats i mat.

Kanel har de senaste åren fått rykte som trendig hälsokrydda sedan studier visat att en halv tesked om dagen sänker blodsockret hos personer som lider av typ 2-diabetes.
På svenska internetsajter och i hälsokostbutiker säljs nu kanelkapslarna fritt. Enda
begränsningen är att de inte får marknadsföras med hjälp av medicinska hälsopåståenden.
I bland annat kroppsbyggarkretsar används dessutom stora dagliga intag av kanel som ett slags extrem GI-variant för att ”bränna fett” genom att motverka fettinlagringen.

Myndigheter i landet Tyskland säger att kanel kan vara farligt. Men vi behöver inte vara oroliga för att äta kanel, säger myndigheten Livsmedelsverket i Sverige. I kanel kan det finnas ett särskilt ämne som heter kumarin. Kumarin kan vara farligt  för levern i kroppen. Därför kan kanel vara farligt, säger de tyska myndigheterna. Här i Sverige finns myndigheten  Livsmedelsverket som undersöker om maten är bra eller dålig. Livsmedelsverket säger att vi inte behöver vara oroliga för att äta kanel.

- Det är bara om man äter väldigt mycket kanel, flera matskedar om dagen, som man kan bli sjuk. Det säger Ulla Bäckman Sundh som är giftexpert på Livsmedelsverket.
- Det är inte farligt att till exempel äta kanel på gröten, eller att äta kanelbullar, säger Ulla Bäckman Sundh

Till oss i gruppen vill jag uppmana om att vi nöjer oss med max en tesked om dagen - effekten kommer redan där, allt därutöver är bara onödigt och kan i värsta fall skada hälsan (om det blir för stora mängder).

Tänk att lagom alltid visar sig vara bäst!

Trackback
RSS 2.0