En tsk kanel om dagen räcker!
En av kanelens viktigaste egenskaper är att den håller nere blodsockret. Forskning har visat att kanel innehåller polyfenoler som, när de når ut i blodbanan, förmår musklerna att ta upp glukos. Förutom att verka som antioxidanter hjälper de då alltså även din kropp att lättare hålla blodsockerbalansen. Det mesta tyder på att kanel ger en bättre insulinkänslighet i kombination med en direktinsulinliknande effekt. Kanel kan således hjälpa till att låsa upp cellerna för glukosen utan att kroppen behöver utsöndra insulin. Även magsäckstömningen påverkas av kanel. Det går helt enkelt långsammare när kanel ingår i den mat du äter.
En måltid som innehåller kanel ger av ovannämnda anledningar inte lika stor blodsockerhöjning som en utan kanel, och en flackare blodsockerkurva ger lägre insulinnivåer. Det här är mycket intressant eftersom mindre insulin ger mindre fettlagring. Det är i praktiken omöjligt att bli fet utan insulin, och ju lägre nivåer du har desto bättre fettförbränning får du.
Det finns en hel del forskningsresultat kring kanelens effekter på blodsockerbalansen och fettförbränningen, jag har läst ett axplock av dem och du finner dem i boken "50 genvägar till fettförbränning" om du är intresserad av dessa.
Hur ska du konsumera kanel?
Ta tre gram kanel (ungefär en tesked) dagligen i någon form. Det kan vara direkt på din frukost eller i ditt te/kaffe. Att värma ett skalat äpple i ugnen, eller mikron, med en sked keso och kanel till när du serverar är ett gott mellanmål - så även en smothie på lättmjölk, banan och kanel (hårdvispat med elvisp).
Kanelen bör vara mald eftersom det är svårt att utvinna polyfenolerna ur hel kanelstång.



En måltid som innehåller kanel ger av ovannämnda anledningar inte lika stor blodsockerhöjning som en utan kanel, och en flackare blodsockerkurva ger lägre insulinnivåer. Det här är mycket intressant eftersom mindre insulin ger mindre fettlagring. Det är i praktiken omöjligt att bli fet utan insulin, och ju lägre nivåer du har desto bättre fettförbränning får du.
Det finns en hel del forskningsresultat kring kanelens effekter på blodsockerbalansen och fettförbränningen, jag har läst ett axplock av dem och du finner dem i boken "50 genvägar till fettförbränning" om du är intresserad av dessa.
Hur ska du konsumera kanel?
Ta tre gram kanel (ungefär en tesked) dagligen i någon form. Det kan vara direkt på din frukost eller i ditt te/kaffe. Att värma ett skalat äpple i ugnen, eller mikron, med en sked keso och kanel till när du serverar är ett gott mellanmål - så även en smothie på lättmjölk, banan och kanel (hårdvispat med elvisp).
Kanelen bör vara mald eftersom det är svårt att utvinna polyfenolerna ur hel kanelstång.



Trackback