Håll reda på måttet och på ditt BMI!

Vår arvsmassa gör att fettvävnad placerar sig på olika ställen – även om man har en bra midja/höftkvot är det alltså viktigt att även se till att Body Mass Index ligger inom normalgränserna. Även om din fettväv är ”rätt placerad”, det vill säga du har en smal midja i förhållande till höftmåttet, kan det vara så att du väger för mycket. För bästa möjliga hälsa – kombinera därför ett BMI på 20-25 med en bra midja/höftkvot.



Midjemåttet dividerat med höfternas omkrets är ett sätt att mäta risken för hjärtkärlsjukdom. Är midjemåttet större än höftmåttet (bukfetma eller äppelfetma) är detta en riskfaktor. Bukfetma hänger samman hjärtkärlsjukdomar såsom höga kolesterolvärden och högt blodtryck samt åldersdiabetes. Detta är vanligast hos män och det beror på att fett samlas kring de inre organen i buken. Motsatsen, det vill säga när höfterna är större än midjan, kallas ibland päronfetma, och är vanligare hos kvinnor.

Gör så här:
Mät midjemåttet där du är som smalast, och omkretsen runt höfterna där du är som bredast. Dividera midjemåttet med höftmåttet. Om du är man ska siffran du får vara under 1, är du kvinna ska siffran vara mindre än 0,85.

Exempel kvinna:
Midjemått 74 cm/ höftmått 97 cm = 0,76 = OK

Du som har för hög midja-höftkvot!
Det finns all anledning för att kämpa lite extra med din övervikt. Genom att gå ner i vikt minskar midjemåttet och riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.

Så här räknar du ut ditt BMI
BMI = Kroppsvikt /( Längden * Längden) = kg/m*m

En person som väger 75 kg och är 1,80 m lång har alltså BMI: 75/1,80*1,80= 23

Ungefärliga gränser för vuxna:

Underviktig

Idealvikt

Övervikt

Fetma

Disclaimer:
Som alltid då man räknar ut personliga värden utifrån
matematiska formler ska man ta det hela med en nypa salt.
Se alla svar som indikation och inte som någon absolut sanning.
Glöm inte bort det sunda förnuftet!

< 19

19-25

26-30

> 30

 

Trackback
RSS 2.0