Är det farligt att vara fet?

Ja, fetma ökar risken att drabbas av en rad allvarliga sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancer- sjukdomar. Orsakerna är störningar i ämnesomsättningen till följd av fetman som blodfettsrubbningar, insulinresistens och förhöjt blodtryck. Även gallsten, ledbesvär och barnlöshet är förknippat med fetma. De senaste årens forskning visar dock att det inte bara är mängden kroppsfett som påverkar risken för sjukdom, utan också var på kroppen fettet lagras.


Det metabola syndromet


Det metabola syndromet innebär att ämnesomsättningen och därmed fettomsättningen i kroppen är störd. Detta leder till en samling riskfaktorer som exempelvis bukfetma, insulinresistens, blodfettsrubbningar och högt blodtryck. Har man två av dessa riskfaktorer lider man av det metabola syndromet och har en ökad risk för sjukdom.

— Det metabola syndromet är ett förstadium till typ 2-diabetes. Det är ett allvarligt tillstånd eftersom det kraftigt ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar, berättar Hellénius.

Fett som lagras i buken, runt de inre organen, är farligare än fett runt höfterna. Detta beror på att bukfett påverkar ämnesomsättningen mer än underhudsfett, och leder till negativa effekter på blodfetter och blodtryck. Det gör också att insulinet fungerar sämre vilket leder till högt blodsocker. Risken att drabbas av sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom ökar därför drastiskt med bukfetma.

Bukfetma kan mätas på en rad olika vis. Vanligast är att mäta midjan med ett vanligt måttband. För kvinnor börjar risken att drabbas av sjukdom att öka om midjemåttet överstiger 80 cm. Vid ett midjemått över 88 cm är risken kraftigt förhöjd. Motsvarande mått för män är 94 respektive 102 cm.


Fetma ger en ökad risk för cancer


Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet, har undersökt hur BMI påverkar risken att drabbas cancer i bröst, livmoder, äggstockar, prostata, tjock- och ändtarm. Hon har kunnat utesluta genetiska faktorer som orsak till cancer då studien baseras på de stora tvillingregistren i Sverige och Finland. Resultaten visade bland annat ett mycket starkt samband mellan övervikt och livmodercancer.

— En överviktig kvinna löper omkring tre gånger så stor risk att drabbas av livmodercancer som en normalviktig kvinna gör, säger Maria Feychting.

Hos kvinnor som passerat klimakteriet fann hon även samband mellan övervikt och bröstcancer. Intressant var att för de yngre kvinnorna visade sig sambandet vara det motsatta. Övervikt verkar därmed skyddande mot bröstcancer hos kvinnor före klimakteriet. Det innebär dock inte att unga kvinnor ska gå upp i vikt för att undvika bröstcancer, eftersom risken för livmodercancer är hög för alla kvinnor med övervikt och fetma.

Resultaten från studien stämmer väl överens med den rapport som IARC, International Agency for Research on Cancer, har publicerat. Utöver de samband som Feychting funnit konstaterar IARC att övervikt och fetma även ökar risken för cancer i njurar och matstrupe.

Den viktigaste skyddsfaktorn för att förebygga cancer är att vara normalviktig och undvika övervikt under hela livet. Detta redovisade de två största organisationer som stödjer cancerforskningen, World Cancer Research Fund och American Institute for Cancer Research i en vetenskaplig rapport från 2007. Under senare år har det även fler studier visat att fetma kan öka risken för cancer.

Varför risken för vissa cancersjukdomar ökar vid övervikt och fetma vet forskarna mycket lite om. Ingen har ännu lyckats visa exakt vad som sker. Forskarna har dock en rad hypoteser som man arbetar med.
 

Fetma försämrar livskvaliteten


Fetma handlar inte bara om hälsorisker, högt blodtryck, blodfetter och insulinresistens utan även om försämrad livskvalitet.

Jan Karlsson är verksam vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg där det sedan 1987 pågår en mycket stor studie, Swedish Obese Subjects eller SOS-studien. Studien handlar om kort och långsiktiga effekter av kirurgisk och traditionell behandling vid fetma. Forskarna gör även en rad undersökningar av livskvalitet och psykisk hälsa hos patienter med fetma, något som Jan Karlsson har arbetat med sedan studien startade.

— När vi mäter livskvalitet tittar vi på en rad fysiska och psykiska faktorer som påverkar människors liv. Det kan handla om allt från ätbeteende, känslor och hur personen fungerar socialt, till hur fetman påverkar arbetet, fritiden och samlivet, berättar Jan Karlsson, filosofie doktor i psykologi.

— Personer med fetma har markant lägre livskvalitet än normalviktiga, konstaterar Jan Karlsson. Ett faktum som inte bara framkommit i SOS-studien utan i en rad studier runt om i världen.

— I SOS-studien såg vi att patienter med fetma oftare är mer trötta än normalviktiga. De är mer passiva och känner oftare smärta än normalviktiga. Ett annat område som många upplever som problematiskt är samlivet. Studier har visat att kvinnor och män med fetma oftare är ensamstående än normalviktiga. Störst är skillnaden för kvinnor.

— Det finns en tendens att personer med fetma undviker sociala situationer och stannar hemma. På sikt kan detta leda till att de blir isolerade och ensamma, menar Jan Karlsson.

     Övervikt och fetma ökar risken för:


• Hjärt-kärlsjukdom
• Typ 2-diabetes
• Muskel- och skelettsjukdomar
• Livmodercancer
• Bröstcancer
• Tjocktarmscancer
• Njurcancer
• Matstrupscancer

(Referens: Katrin Bergström, nutritionist. Materialet är faktagranskat av Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi)
 
Trackback
RSS 2.0